Reijo Liimatainen - Teräsmiesten Teräsmies.

06.11.2023 9:00

Raahelaisia Rautaruukkia ja Miilukangasta palvellut Reijo Liimatainen oli todellinen Teräsmiesten Teräsmies. Reijon ideoimana syntyi Ruukkille nauhaterästen suorasammutuslinja, josta valmistui ultralujaa - aikansa lujinta terästä. Jos on olemassa keksijänlahjoja kantava geeni, niin Liimataisen suvussa sellainen varmasti on. Jo Reijo Liimataisen isä oli oman tiensä kulkija ja ideoija, jota kotikylällä kutsuttiin patentti-Liimataiseksi. Idearikkaille ihmisille naureskellaan helposti. Jotta luova ihminen uskaltaisi tuoda ideansa julki, tarvitaan kannustava ympäristö – tai ainakin hurjasti rohkeutta.

Rohkeutta ja rämäpäisyyttä vaati myös suorasammutettujen terästen kehitystyö. Suorasammutuksessa punaisena hehkuva teräsnauha jäähdytetään vedellä nopeasti, jolloin teräksestä tulee jopa kertaluokkiakin kovempaa ja lujempaa kuin tavallisesta teräksestä.

Idea suorasammutuksen käytöstä syntyi 1980-luvulla.

Teräsmiesten Teräsmiehet.

Monien vaiheiden jälkeen idea sai kokeiluluvan, siihen mennessä myös Reijon poika  Tommi Liimatainen oli valmistunut yliopistosta ja aloittanut Ruukilla tuotesuunnitteluinsinöörinä. ”Ensimmäisessä tuotantokokeessa valssarit säikäytti kova ryminä, mutta kaikki meni onnellisesti”. Kun kelat saatiin käsiin, ne leikattiin arkeiksi. ”Teräs näytti yllättävän hyvältä. Se pysyi hyvin suorassa ja pinta oli paljon sileämpi kuin perinteisesti karkaistussa teräksessä. Iskusitkeys oli moninkertainen odotuksiimme nähden”, Tommi muistelee. Sitkeys riitti 60 asteen pakkasessakin. Osoittautui, että terästä voi suorakarkaista ja kelata nauhakelalle. Tulos vastasi nykyistä Optim 900QC-tuotenimellä valmistettavaa teräslaatua, ja tästä alkoi myös Raex-kulutusteräksen kehitystyö.- Ensimmäisen kelan teräkset testattiin pankoissamme, ja Pronto-skylift nostureissa.

Reijo palkittiin prenikalla ja lopputilillä.

Teräsmiesten Teräsmiehet.

Reijon kiitokseksi jäi Ruukilta prenikka ja lopputili, mutta Teräsmiesten Teräsmies jatkoi rakastamaansa kehitystyötä metalliteollisuuden hyväksi, siirtyen naapuriin Miilukankaalle, missä pääsi kehittelemään entistä vahvempia karkaistuja teräksiä mm. kauhamateriaaleiksi ja panssariajoneuvoihin.Lisäksi Reijo kehitteli aktiivisti kiväärikaliiberin panssariluoteja.

Kuvahaun tulos haulle panssariajoneuvo etelä afrikka'

Reijon poika Tommi ja tuotantoryhmä palkittiin kehityspalkinnolla ja jatkavat edelleenkin teräksistä kehitysryötään Raahessa , nyt yrityskaupan myötä SSAB:n palveluksessa.

Ultralujat aiheuttivat liikehdintää omistuspohjissa.

Kiinnostus ultralujiin teräksiin ja teräsosaamiseen on maailmalla kova. Tämä kiinnostus toi yrityskauppoja , joissa nämä Raahen teräksen erikoisosaajat joutuivat tietoineen ulkomaiseen omistukseen ja määräysvaltaan - onneksemme kuitenkin naapurimaaamme  Ruotsiin.XXhj.6.11.2023

--------------------------------------------------------------

Raahe

Ps. Kehitys kehittyy, ja haasteet ovat edellenkin  Raahessa jatkuva, ja korkeatasoinen prosessi. Nytkin uudet tavoitteet ovat todella korkealla, ja huimia tuloksia tullee jo tällä vuosikymmenellä - perinteet velvoittavat.- Nuo kahden Raahelaisen terästehtaan, ja Reijon inspiroimat teräkset ovat nyt suojaamassa Israelin miehistön kuljetuksia  Länsirannalla.

-------------------------------------------------------------
08.12.2023KATSO TÄSTÄ 8.12. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
01.12.2023Kivirock -jättilehti työn alla - lähde mukaan ilmoituksella
30.11.2023LUE TÄSTÄ! Syksyn suuri Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - lähes 150-sivua alan asiaa
11.12.2023 18:00Mikä on siirtoauton painoetu???
11.12.2023 17:00Syöttöautomallit .
11.12.2023 15:00Ponssen 20 000. metsäkone Norjaan,
11.12.2023 14:15Wetteri ostaa Suvanto Trucks Oy:n ja rakentaa valtakunnallisen käytettyjen kuorma-autojen myyntiverkoston
11.12.2023 13:00Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät vuoden 2023 lokakuussa 15,6 % vuodentakaisesta
11.12.2023 11:00Leijonakeula vakuuttanut hakkeen kuljetuksissa
11.12.2023 9:00Sp, Sps, Spa, Spar - vaunujen ja puutavarayhdistelmien kuormat kannattaa mitoittaa yhteneviksi.

Siirry arkistoon »