Reijo Liimatainen - Teräsmiesten Teräsmies.
06.11.2023 9.00
Raahelaisia Rautaruukkia ja Miilukangasta palvellut Reijo Liimatainen oli todellinen Teräsmiesten Teräsmies. Reijon ideoimana syntyi Ruukkille nauhaterästen suorasammutuslinja, josta valmistui ultralujaa - aikansa lujinta terästä.
Jos on olemassa keksijänlahjoja kantava geeni, niin Liimataisen suvussa sellainen varmasti on. Jo Reijo Liimataisen isä oli oman tiensä kulkija ja ideoija, jota kotikylällä kutsuttiin patentti-Liimataiseksi. Idearikkaille ihmisille naureskellaan helposti. Jotta luova ihminen uskaltaisi tuoda ideansa julki, tarvitaan kannustava ympäristö – tai ainakin hurjasti rohkeutta.
Rohkeutta ja rämäpäisyyttä vaati myös suorasammutettujen terästen kehitystyö. Suorasammutuksessa punaisena hehkuva teräsnauha jäähdytetään vedellä nopeasti, jolloin teräksestä tulee jopa kertaluokkiakin kovempaa ja lujempaa kuin tavallisesta teräksestä. Idea suorasammutuksen käytöstä syntyi 1980-luvulla.
Monien vaiheiden jälkeen idea sai kokeiluluvan, siihen mennessä myös Reijon poika Tommi Liimatainen oli valmistunut yliopistosta ja aloittanut Ruukilla tuotesuunnitteluinsinöörinä. ”Ensimmäisessä tuotantokokeessa valssarit säikäytti kova ryminä, mutta kaikki meni onnellisesti”. Kun kelat saatiin käsiin, ne leikattiin arkeiksi. ”Teräs näytti yllättävän hyvältä. Se pysyi hyvin suorassa ja pinta oli paljon sileämpi kuin perinteisesti karkaistussa teräksessä. Iskusitkeys oli moninkertainen odotuksiimme nähden”, Tommi muistelee. Sitkeys riitti 60 asteen pakkasessakin. Osoittautui, että terästä voi suorakarkaista ja kelata nauhakelalle. Tulos vastasi nykyistä Optim 900QC-tuotenimellä valmistettavaa teräslaatua, ja tästä alkoi myös Raex-kulutusteräksen kehitystyö.- Ensimmäisen kelan teräkset testattiin pankoissamme, ja Pronto-skylift nostureissa. Reijo palkittiin prenikalla ja lopputilillä.
Reijon kiitokseksi jäi Ruukilta prenikka ja lopputili, mutta Teräsmiesten Teräsmies jatkoi rakastamaansa kehitystyötä metalliteollisuuden hyväksi, siirtyen naapuriin Miilukankaalle, missä pääsi kehittelemään entistä vahvempia karkaistuja teräksiä mm. kauhamateriaaleiksi ja panssariajoneuvoihin.Lisäksi Reijo kehitteli aktiivisti kiväärikaliiberin panssariluoteja.
Reijon poika Tommi ja tuotantoryhmä palkittiin kehityspalkinnolla ja jatkavat edelleenkin teräksistä kehitysryötään Raahessa , nyt yrityskaupan myötä SSAB:n palveluksessa. Ultralujat aiheuttivat liikehdintää omistuspohjissa. Kiinnostus ultralujiin teräksiin ja teräsosaamiseen on maailmalla kova. Tämä kiinnostus toi yrityskauppoja , joissa nämä Raahen teräksen erikoisosaajat joutuivat tietoineen ulkomaiseen omistukseen ja määräysvaltaan - onneksemme kuitenkin naapurimaaamme Ruotsiin.XXhj.6.11.2023
--------------------------------------------------------------
Ps. Kehitys kehittyy, ja haasteet ovat edellenkin Raahessa jatkuva, ja korkeatasoinen prosessi. Nytkin uudet tavoitteet ovat todella korkealla, ja huimia tuloksia tullee jo tällä vuosikymmenellä - perinteet velvoittavat.- Nuo kahden Raahelaisen terästehtaan, ja Reijon inspiroimat teräkset ovat nyt suojaamassa Israelin miehistön kuljetuksia Länsirannalla.
-------------------------------------------------------------
|