Raakapuuyhdistelmien aerodynamiikkakehitystyötä yli 40 vuotta .
20.09.2023 3:00
"Aeroherätykseni" koin Ivalaon automiesporukan ansiosta. Ivaloon olin toimittanut ensimmäisiä Alukarikoita 1977 , ja ne oli niitä kanttimallisia. - Kun puutavara-autot laskettelivat tyhjillä yhdistelmillä Magneettimäkeä alas kohti Ivaloa , oli huomattu uusien alumiinipankkoisten autojen tahmeus laskuissa. Otimme automiesten kanssa pankkoerot tarkempaan syyniin ja lopputuloksena tein uudet puöreänurkkaisemmat pankkoprofiilit 1978.- Tällä aeroymmärryksellä menimme vielä 80- luvun alussakin.

Lisätietoutta koko raakapuuyhdistelmän muutosmahdollisuuksiin sain runsain mitoin 80 luvun alusta alkaen rata-autoilun varikoilta. Osa kilpa-autoilijoista keskittyi pelkästään tehojen kasvattamiseen, mutta voittajat kehittivät autojaan kokonaisvaltaisesti ja aerodynamiikan ja ilmavirtauksien kehitystyö näkyi voittaja-autoissa selkeimmin.

Ensimmäinen isompi harppaus puutavara-autojen osalta tapahtui 1980 luvun puolivälissä. Tuolloin rakensimme yhdessä A Weckmanin kanssa Aulis Airiolle arodynaamisilta ominaisuuksiltaan parannetun Mersuyhdistelmän. Sen tuomat muutokset polttoainesäästöihin olivat kaikkia osapuolia hämmästyttävät - varsinainen puutavarayhdistelmän aerodynamiikan kokonaisvaltainen kehitystyöni alkoi tästä. ( kehitysprosessissani oli erityisasiantuntijana Di Jarmo Uotila, joka oli saanut aerokasvatusta Pentagonin uumenissa atomipommin jarru-/laskuvarjon kehittäjänä - Di Olavi H Koskinen Liikenneministeriöstä toimii kokeissamme laskennassa ja kuskina.)

Raakapuuyhdistelmän aerodynamiikan aerodynaaminen kehitystyö huipentui 90- luvun "AeroSisussa" , joka on vielä tänäkin päivänä pisimmälle viety puutavarayhdistelmän aerodynamiikan kehitysversio. Se esiteltiin kymmentuhatpäiselle yleisölle Kemoran Juhannuskisassa 1991. Autossa oli aeroseinä, aeropankot, aerodynaamisesti kehitetyt alleajosuojat , ja sen perävaunu oli kotelopalkkirunkoinen ja aerodynaamisesti erittäin korkeatasoinen.
 
Teräspankkojen aero-ominaisuuksien kehityksen aloitimme 2000 luvun alussa Scania yhdistelmällä ja TimberMaxx varustepaketilla. Aerokokeet teimme Tarton lentokentällä ja Tarto-Tallinna moottoritiellä. Tässä yhdistelmäpaketissa oli aerodynamiikan lisäksi autovarusteina Ruukkin ultralujat teräkset , - ja jo tuolloin kuumasinkittyinä.
 
Terminator pankkomallisto kasvoi ja kehittyi 2010 luvun taitteesta alkaen ja sen uhtenä tärkeänä tekijänä on aerodynaamiset ominaisuudet. XXL - pankkomallistomme aerodynaamiikan "hyvyys" perustuu pankkomallistojen pienimpään otsapinta-alaan ja sen edulliseen tuulenohjaustekniikkaan sekä kuormattuna, että tyhjänäajossa.
 Karkea polttoainekulutusarvio: -Ylimmän kulutus n. 75l/100km -Keskimmäisen n.60l/100km -Alimmaisen kulutus n.55l/100km
TimberRoad-projekti tuo käyttäjäkunnalle korkeatasoisesti kehitetyt syöttöauto- , ja siirtoautoryhmät. Näissä yhdistelmämalleissa on huomioitu yhtenä tärkeänä ominaisuutena aerodynaaminen muotoilu. Aerodynaamisten ominaisuuksien korkeatasoisuus tulee näkymään erityisesti pitkän ajomatkan siirtoautoissa.

Heikki Jokela 050 4129 024 - Aerokehitystyötä yli 40 vuotta -
|