Me otamme pankkojen pintakäsittelyn erityisen vakavasti.

20.05.2024 7.00

Pankkojen pintakäsittely ei ole voimalaji - se on erittäin vastuullinen taitolaji.
Olen ollut pankkojen kehitystyössä aktiivisti mukana keväästä 1976. Tuona aikana on tapahtunut paljon sekä materiaalien , että niitten pintakäsittelyn osalta. Pankkojen materiaalikokemusta on tullut alumiinista ruostumattomiin teräksii, sekä perinteisiin "mustiin" erikoisteräksiin.Myrkkymaalien käyttökielto tuli 80-luvulla, ja se pani koko pintakäsittelykentän täysin sekaisin, ja se meni taatusti kaikilta sekä on sitä valtaosin vieläkin. Pintakäsittely on todellinen taito-, ja vastuulaji.

Helpoin pintakäsittely on alumiinin eloksointi (= anodisointi). Pankkojen pintakäsittelyistä helpoin on alumiinin eloksointi. Se tehdään teollisella prosessilla ja siinä on virhemarginaali lähellä nollaa.
Kun aloitin alumiinirakenteitten valmistuksen Vaasassa ja Maxmossa , oli eloksointi vielä alumiinivalmistaja Nokiallekkin täysin tuntematon asia. Raaka-alumiini oli aktiivinen hapettumaan , ja se imi tiesuolaa ja natronlipeää, kuin sieni. Alumiinipinta muuttui tasolle hirvittävä , jo ensimmäisten tiesuolakylpyjen jälkeen. - Happopesu fosforihapolla auttoi, mutta vain hetkeksi . maalit ja lakat eivät suostuneet pysymään pinnalla. Toivottomuus valtasi mielet , mutta alumiinin eloksointi pelasti tilanteen ja alumiinin liikennekäytön.

Myrkkymaalien kielto toi pintakäsittelysokin " mustille teräksille" , ja sitä  sokkia sammutellaan vieläkin.

 1230211276332_1_large

Myrkkymaalikielto tuli , ja se muutti mustien teräksien pintakäsittelym totaalisesti. Vaikeusastetta tuli, ja se alkoi kauttaaltaan uusien pinnoitemateriaaliseosten kehittämisestä, ja ymmärryksen sisäänajosta metallivalmistuksesta pinnoitukseen, ja tuotteitten käyttöön.
Ymmärryksen sisäänajo jatkuu vieläkin - sen näkee tämänkin päivän maailman luokan pakettiautojen pakettiautojen pintavärin irtoamisina. Sama ongelma on näkyvissä vieläkin myös teräspankkojen tuotannossa. lähes kaikilla valmistajilla.

Ruostumattomien terästen sisäänajo pysähtyi , ainakin toistaiseksi.