Artikkelimme vuodelta 2014: - Näin syntyi teräsinnovaatio Ruukin suojeluksessa

29.01.2024 15.00

Raahen Seutu: Rautaruukin ydinosaaminen viedään Ruotsiin, uskoo  ReijoLiimatainen. | ammattilehti.fi

Reijo Liimataisen kätköistä löytyy aivan erityinen musta vihko, johon hän tekee laskelmia, suunnitelmia ja keksintöideoita jopa keskellä yötä. Ideat liittyvät usein teräkseen ja sen käsittelyyn. Poika Tommi Liimatainen muistaa vihkon jo lapsuudestaan. ”Vihkossa oli erilaisia keksintöjä. Muistan kun katselin sitä ja ajattelin, että kyllä isä on viisas.”

Reijon taustalta löytyy 36 vuoden ura Ruukin palveluksessa tutkimuskeskuksessa, laadunvalvonnassa sekä teknisessä asiakaspalvelussa. Tommi Liimatainen on kehityspäällikkö Ruukin tutkimus- ja kehitysosastolla. Myös poika on kokenut, että alitajunta ei noudata virka-aikoja. ”Tämä ei tarkoita, että työasiat ahdistaisivat. Päinvastoin, asiat ovat niin kiehtovia, että niitä mielellään pohtii vapaa-aikanakin”, Tommi Liimatainen sanoo.

Jos on olemassa keksijänlahjoja kantava geeni, niin Liimataisen suvussa sellainen varmasti on. Jo Reijo Liimataisen isä oli oman tiensä kulkija ja ideoija, jota kotikylällä kutsuttiin patentti-Liimataiseksi. Idearikkaille ihmisille naureskellaan helposti. Jotta luova ihminen uskaltaisi tuoda ideansa julki, tarvitaan kannustava ympäristö – tai ainakin hurjasti rohkeutta.

Rohkeutta ja rämäpäisyyttä vaati myös suorasammutettujen terästen kehitystyö. Suorasammutuksessa punaisena hehkuva teräsnauha jäähdytetään vedellä nopeasti, jolloin teräksestä tulee kovempaa ja lujempaa kuin tavallisesta teräksestä.

”Onhan tämä suorasammutus”

Steel of superior strength | TEK

Idea suorasammutuksen käytöstä syntyi 1980-luvulla, kun Reijo Liimatainen näki hylättyjä teräskeloja Ruukin tehtaalla Raahessa. ”Otin näytteitä, tutkin niitä ja näin, että teräs oli erityisen kovaa. Ajattelin, että tuossa voisi olla jonkin uuden siemen”, Reijo Liimatainen sanoi. Hän esitteli ideaansa suorasammutuksesta, mutta meni vuosia ennen kuin se otti tulta. Ratkaiseva oli keskustelu tuotekehitysosaston jaospäällikön David Porterin kanssa, joka siirtyi fysikaalisen metallurgian professoriksi Oulun yliopistoon. ”Kahvilla istuessa David tuumasi, että jokohan kaikki on keksitty. Silloin Reijo sanoi , että onhan tämä suorasammutus.” David on metallurgian huippuosaaja. Hän teki laskelmia ja totesi, että voitaisiin valssata koekela.

Monien vaiheiden jälkeen idea sai kokeiluluvan, siihen mennessä myös Tommi Liimatainen oli valmistunut yliopistosta ja aloittanut Ruukilla tuotesuunnitteluinsinöörinä. ”Ensimmäisessä tuotantokokeessa valssarit säikäytti kova ryminä, mutta kaikki meni onnellisesti”. Kun kelat saatiin käsiin, ne leikattiin arkeiksi. ”Teräs näytti yllättävän hyvältä. Se pysyi hyvin suorassa ja pinta oli paljon sileämpi kuin perinteisesti karkaistussa teräksessä. Iskusitkeys oli moninkertainen odotuksiimme nähden”, Tommi muistelee. Sitkeys riitti 60 asteen pakkasessakin. Osoittautui, että terästä voi suorakarkaista ja kelata nauhakelalle. Tulos vastasi nykyistä Optim 900QC-tuotenimellä valmistettavaa teräslaatua, ja tästä alkoi myös Raex-kulutusteräksen kehitystyö.

Propellipää on vähän kapinallinen

Keksintöjen teko vaatii Tommi Liimataisen mukaan luovan ihmistyypin. Tällainen henkilö ajattelee eri tavalla kuin muut. ”Propellipää on aina vähän kapinallinen. Siksi organisaatiossa ei voi olla pelkästään heidänlaisiaan. Mutta propellihattujakin täytyy sietää, jos halutaan luovuutta.”

Tommi muistuttaa, että pelkkä ideointi ei riitä, vaan on jaksettava tehdä pitkällinen jatkotyökin. Epävarmuutta on siedettävä. ”Kun uutta kehitetään, tulevaisuus on utuista, ei tiedä johtaako idea mihinkään.” Tutkimus- ja kehitysosaston ydintiimissä on alle 20 henkilöä. ”Henki on kannustava. Kuulostaa ristiriitaiselta, että ideoihin suhtaudutaan yhtä aikaa ennakkoluulottomasti ja kriittisesti, mutta niin se on.”

Ideointiin syntyy oma ajattelumekanismi. Idea saattaa hautua mielessä viikkoja, kuukausia ja vuosiakin. ”Tulee väli-ideoita, ja niitä taas jalostetaan eteenpäin”, Tommi Liimatainen sanoo. Sekä isä että poika ovat vakuuttuneita, että huonoja ideoita ei ole olemassakaan: huonot ideat voivat toimia polttoaineena hyville. On vain osattava poimia ne toteuttamiskelpoiset ideat. ”Tyhmien ideoiden esittäminen ei ole tyhmää, toteuttaminen on”, tiivisti Reijo Liimatainen elmänfilosofiaansa.XXhj.15.10.2023

Ensimmäisen valssauserän testipankot:



Ps. Reijo sai "palkkioksi" Rautaruukkilta lopputilin. Olin "muistoseuroissa" Ruukkin konttorilla Raahessa Reijon lähtöpäivänä Kari Saarnion kanssa. Suru muuttui kuitenkin huumoriksi, ja iloksi. Tämän jälkeen Reijo jatkoi tuotekehittelyään Miilux teräksissä, ja sai aikaan merkittävän lisäpanoksen Miilukankaan toimintaan. -  Raahesta lähti panssariterästä Israelin pyöräajoneuvoihin vähän vaille tosi paljon, ja aluksi Etelkä-Afrikan kautta . ja lopuksi suoraan Israeliin.XXhj.

====================


Luettelo Israelin maavoimien kalustosta – Wikipedia

====================

26.03.2024Terminatoreitten nopeat ja rahtivapaat perilletoimitukset 2024.
23.03.2024KATSO 22.3. LÄHETYS VILLISTÄ LÄNNESTÄ TURUSTA! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.03.2024 10.00Onko puutavarayhdistelmien kulurakenteissa edelleenkin hyödynnettäviä Europotteja, - ja onko niitä kaikille osapuolille???.
15.03.2024KATSO 15.3. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.02.2024LUE TÄSTÄ! Talven jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
29.03.2024 9.00Pankkorunkokorkeus on sekin oma ongelmansa.
29.03.2024 7.00KH-Koneet Group vahvistaa jälleenmyyjäverkostoaan Ruotsin markkinoilla
29.03.2024 3.00Pankkokiinnikkeitten korkeuksissa on niissäkin suuria eroja.
29.03.2024 0.07Steelwrist esittelee kolmannen sukupolven kauhanpyörittäjät ja tuo markkinoille kokonaan uudet pyörivät liittimet sekä laajan valikoiman uusia työlaitteita
28.03.2024 18.00Puutavara-autojen apurunkoprofiileissa suuria eroja.

Siirry arkistoon »