Talvirenkaiden valintaa helpottava jääpitomerkintä tulee renkaiden sivupintoihin

30.11.2022 7:00

rengasmerkintaaaa.jpg

Euroopassa otettiin ensimmäisenä maailmassa käyttöön renkaiden jääpitomerkintä, jolla erotellaan Pohjoismaiden vaativaan talveen soveltuvat renkaat. Rengastarrassa jääpitomerkintä on ollut toukokuusta 2021 lähtien, mutta nyt merkintä alkaa näkyä myös renkaiden sivupinnassa.

Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaisiin merkintä tulee marraskuun 2022 tuotannosta alkaen. Uuden merkinnän tavoitteena on auttaa kuluttajaa vertailemaan eri renkaita sekä ohjata tekemään turvallisia ja päästöjä pienentäviä rengasvalintoja. 

EU:n rengasmerkintä on uudistunut palvelemaan erityisesti pohjoismaisia kuluttajia. Vuodesta 2021 rengastarraan on lisätty jää- ja lumipitoa koskevat tiedot sekä QR-koodi, joka johtaa laajaan eurooppalaiseen tietopankkiin. Talvirenkaiden edelläkävijänä Nokian Renkaat on puhunut pitkään merkintöjen kehittämisen puolesta, jotta autoilijoiden olisi helppoa valita turvalliset ja olosuhteisiin sopivat renkaat.

- Ennen lumi- ja jääpitoa koskevien tietojen mukaantuloa EU:n rengastarra johti pohjoismaista talvirenkaiden ostajaa harhaan. Jääpitomerkintä erottelee pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvan renkaan muista talvirenkaista, ja nyt jääpitomerkintä alkaa näkyä myös renkaiden sivupinnoissa. Marraskuusta 2022 lähtien valmistamiemme Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 -nastarenkaiden ja Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 -kitkarenkaiden pinnasta löytyy jääpitomerkintä, kertoo Nokian Renkaiden globaali tuotepäällikkö Jarmo Sunnari.

Edellytyksenä jääpitotestin läpäisy 

Jääpitomerkintä perustuu jääpitotestiin, jossa käytetään kansainvälisesti määriteltyä jääpitometodia (ISO 19447). Läpäistäkseen testin renkaan tulee ylittää verrokkirenkaan (standardi ASTM F2493) raja-arvot vähintään 18 %. Jääpitomerkintä on aluksi käytössä vain henkilöauton renkailla. Nokian Renkaiden näkemyksen mukaan testausmetodia voisi kuitenkin tulevaisuudessa soveltaa myös pakettiauton renkaisiin. 

– Jääpitomerkki varmistaa, että rengas aidosti toimii ja on turvallinen pohjoismaisissa, vaativissa talviolosuhteissa. Keski-Euroopan keleihin suunniteltuja renkaita emme suosittele käytettäväksi olosuhteissa, joihin niitä ei ole tarkoitettu, kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri. 

Tulevaisuudessa rengasmerkinnät täydentyvät entisestään

Rengasmerkintöjen uudistamisen tavoitteita ovat muun muassa renkaanostajien valinnan helpottaminen ja autoilun turvallisuuden parantaminen. Rengasmerkintöjen alkuperäinen tavoite eli päästöjen pienentäminen on validi edelleen. 

– Rengastarran QR-koodi vie valtavaan tietopankkiin, johon kertyvät tiedot kaikista Euroopan markkinoilla olevista renkaista. Tuotteiden tiedot esitetään standardoidussa muodossa, joten renkaita on helppo vertailla, Sunnari sanoo. 

– Tulevaisuudessa rengasmerkinnät täydentyvät entisestään, sillä ilmoitettaviin ominaisuuksiin lisätään abraasio eli kuluminen ja ajomatka eli käyttöikä kilometreinä. Päätös on jo tehty, mutta testimenetelmien varmistaminen vie vuosia. 

29.01.2023 18:00Metsäteollisuuden muovittomuusvaade yhdessä luontodirektiivien kanssa asettavat rajat lopulta nollaan nykymuotoisen muovin käytössä .
29.01.2023 17:00Olemme kehittäneet pankkomallistot, jotka eivät ole jäljitelty mistään puutavara-autojen pankkomallista.
29.01.2023 15:00Täysin kotimainen autohakkuripaketti Hakevelhoille
29.01.2023 13:00TimberRoad oletusarvio : - Millä litroilla 52 tonnia raakapuuta kulkee tienvarsipinosta tehtaalle ???
29.01.2023 12:38KATSO TÄSTÄ 27.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsäkone-, maarakennus- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
29.01.2023 11:00Vuosi 2023 tulee olemaan 100%:sesti muovittomien puunkorjuuketjujen kehitysvuosi.
29.01.2023 9:00Suomen markkinoilla olevien pankkojen painoerot ovat minimaalisen pieniä.
29.01.2023 7:00"Tukkipankkotälli" on Suomessa vieläkin vaikea hyväksyä.
29.01.2023 3:00TimberMaxx/Terminator Evolution - molemmissa kolme i lujuusluokkaa ja kolme yhdistelmän varustelumallia.
29.01.2023 0:07Puutavaryhdistelmien massat ovat kasvaneet ja nippusidonta uudistuu - pankkojen kuormatila ja liikenneturvallisuus ovat nyt pankkohankinnoissa ratkaisevassa asemassa.

Siirry arkistoon »