Bosch Rexrothin liikevaihto ylsi 7 miljardin euron ennätyslukemiin vuonna 2022

22.05.2023 7:00

Bosch-Rexroth-Logo.png

Vuonna 2022 Bosch Rexrothin liikevaihto oli 7 miljardia euroa eli yrityksen historian suurin. Edellisvuonna yrityksen liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa, eli kasvua oli 14,1 prosenttia. Tilauskanta pieneni hieman (–2,1 prosenttia) 7,3 miljardiin euroon, joka oli yrityksen tähän mennessä toiseksi paras tulos.

Hankinnat ja kumppanuudet vahvistavat tuotevalikoimaa, auttavat yritystä varmistamaan tulevan kasvun sekä saavuttamaan alueellisesti tasapainoisen kokonaisuuden. Olemassa oleviin ja uusiin toimipisteisiin sekä tutkimukseen ja kehitykseen tehdyt investoinnit olivat ennätystasolla. Vuoden 2022 lopussa Bosch Rexroth työllisti maailmanlaajuisesti noin 32 100 henkeä, eli henkilöstö kasvoi 3 prosentilla.

”Vuonna 2022 jatkoimme Bosch Rexrothin vahvaa kasvukurssia haastavista olosuhteista huolimatta. Jatkamme hydrauliikka-, sähköistämis- ja tehdasautomaatiovalikoimamme kehittämistä vahvistaen sitä hankinnoilla. Näin pyrimme varmistamaan tulevan kasvun ja täyttämään asiakkaidemme kehittyvät tarpeet. Bosch Rexroth on luotettava ja uraauurtava kumppani myös haastavina aikoina”, kertoo Bosch Rexroth AG:n toimitusjohtaja Dr. Steffen Haack. 

Myynti: ennätysmyynti Kiinan myynnin jyrkästä laskusuhdanteesta huolimatta

Liikevaihto kasvoi 14,1 prosentilla 7 miljardiin euroon, joka on yrityksen uusi ennätys. Edellisvuonna Bosch Rexroth oli jo palannut koronakriisiä edeltäneelle tasolle 6,2 miljardin liikevaihdolla. Bosch Rexroth rikkoi edellisen, vuonna 2019 tehdyn ennätyksen 849 miljoonalla eurolla.

Kasvu oli suurinta Pohjois- ja Etelä-Amerikassa (+34,8 prosenttia), ja liikevaihto ylsi alueella 1,4 miljardiin euroon. Euroopassa (Saksaa lukuun ottamatta) myynti kasvoi 16,5 prosenttia 2,4 miljardiin euroon. Saksassa myynti kasvoi puolestaan 11,3 prosenttia 1,4 miljardiin euroon. Kasvu oli pienintä Aasiassa, Afrikassa ja Australiassa, joiden yhteenlaskettu myynti oli 1,8 miljardia euroa. Tämä johtui siitä, että Kiinassa myynti laski yli 9 prosenttia koronapandemian takia. Kiina on kyseisen alueen suurin markkina-alue ja kaiken kaikkiaan yksi Bosch Rexrothin suurimmista markkina-alueista. Myynnin kasvu muilla alueilla kuitenkin paikkasi tätä enemmän kuin hyvin. Bosch Rexroth lopetti viime vuonna kaiken liiketoimintansa Venäjällä.

Varsinaisen kasvun lisäksi liikevaihtoa kasvattivat myös valuuttavaikutukset ja hinnannousut. Bosch Rexroth onnistui siirtämään osan voimakkaasti kasvaneista materiaali-, energia-, logistiikka- ja työvoimakustannuksista asiakkaille. Kustannuspaineet ovat kuitenkin edelleen erittäin korkeat.

Tilauskanta edelleen korkealla tasolla

Bosch Rexroth sai tilauksia noin 7,3 miljardin euron edestä, eli tilauskanta jäi vain 2,1 prosenttia edellisvuoden ennätystulosta pienemmäksi. Yritys onnistui siis tasapainottamaan jatkuvan epävakauden, Kiinan tiukkojen pandemiasäännösten, Ukrainan sodan ja muiden haittatekijöiden vaikutuksia. Tilausten määrä kuitenkin vaihteli vuoden aikana alueittain ja teknologioittain.

Investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen sekä maailmanlaajuiseen tuotantoverkostoon: ennätystulokset ja asiakkaiden saamien hyötyjen selkeä painotus

Bosch Rexroth panosti vahvasti innovaatioihin ja asiakkaille tehokkaisiin järjestelyihin investoimalla jälleen entistä enemmän tutkimukseen ja kehitykseen sekä maailmanlaajuiseen tuotantoverkostoon.

Vuonna 2022 Bosch Rexroth investoi noin 388 miljoonaa euroa tutkimukseen ja kehitykseen. Se vastaa noin 5,5:tä prosenttia liikevaihdosta (edellinen vuosi: 344 miljoonaa euroa, 5,6 prosenttia), eli T&K-investoinnit olivat yrityksen historian suurimmat. Keskeisiä painopistealueita olivat digitalisaatio, liikkuvien koneiden sähköistäminen eLION-alustalla, tehdasautomaatio ctrlX AUTOMATION ‑alustalla ja autonomisilla ACTIVE Shuttle ‑mobiiliroboteilla sekä H4U (Hydraulics for You) ‑ohjelmistoalusta, joka on suunniteltu teollisuushydrauliikan tarpeisiin. Bosch Rexroth esittelee näitä ja muita innovaatioita Hannoverin messuilla (17.–21.4.2023).

Investoinnit maailmanlaajuisessa tuotantoverkostossa, jossa on 46 tuotantolaitosta, kasvoivat 53,1 prosenttia 274 miljoonaan euroon (3,9 prosenttia liikevaihdosta). Investoinnit olivat siis viimeisen vuosikymmenen suurimmat. Summa käytettiin olemassa olevien toimipaikkojen uudistamiseen investoimalla rakennuksiin, koneisiin ja työkaluihin sekä uusien toimipaikkojen perustamiseen. Bosch Rexroth rakentaa parhaillaan uusia tuotantolaitoksia Meksikon Querétaroon ja Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa sijaitsevaan Charlotteen. Niiden avulla yritys pyrkii vastaamaan kysyntää Pohjois-Amerikassa vahvalla alueellisella toimitusketjulla. Sloveniassa kolmea olemassa olevaa tuotantolaitosta yhdistetään parhaillaan yhteen Brnikissä sijaitsevaan tuotantolaitokseen, jonka on tarkoitus tukea kasvua Euroopassa. Saksassa käytettiin yli 120 miljoonaa euroa toimisto- ja logistiikkarakennusten, tuotannon ja Lohrin valimon kokonaisvaltaiseen uudistamiseen. Saksan lisäksi suurimmat investoinnit tehtiin Turkissa ja Kiinassa.

Nämä investoinnit parantavat alueellisesti tasapainotetun tuotantoverkoston myötä tuotteiden saatavuutta. Lisäksi ne parantavat kestävyyttä esimerkiksi tuotantoprosessien optimoinnin ja lyhyempien kuljetusetäisyyksien ansiosta.

Hankinnat ja kumppanuudet: vahvempi valikoima ja tulevan kasvun varmistaminen

Vuonna 2022 Bosch Rexroth hankki useita yrityksiä ja yritysosakkeita sekä perusti yhteisyrityksiä.

Suurin hankinta tehtiin hydrauliikkaliiketoiminnassa ja julkistettiin vuoden 2022 heinäkuussa: HydraForce on Yhdysvalloissa toimiva mekaanisiin ja sähköisiin istukkaventtiileihin sekä hydraulilohkoihin erikoistunut yritys, joka työllistää noin 2 100 henkeä. Vuoden 2023 helmikuussa tapahtuneen haltuunoton jälkeen se on vahvistanut Bosch Rexrothin kompaktin hydrauliikan liiketoimintaa etenkin Pohjois-Amerikassa, ja se tukee kasvun jatkamista myös Aasiassa.

Israelilainen tehdasautomaatio-alan yritys Elmo Motion Control siirtyi osaksi automaatio- ja sähköistämisratkaisujen divisioonaa marraskuussa. Yritys kehittää ja valmistaa laadukkaita sähköisiä teollisuusautomaatioon tarkoitettuja servokäyttöratkaisuja ja käyttöohjaimia. Näin yritys täydentää ctrlX AUTOMATION ‑alustaan perustuvaa tuotevalikoimaa.

Toukokuussa Bosch Rexroth hankki enemmistöosuuden Kassow Robotsista, joka on tanskalainen robottialan asiantuntija. Kassow Robots kehittää ja valmistaa teollisuuden käyttökohteisiin tarkoitettuja yhteistyörobotteja eli kobotteja.

Kiinassa Bosch Rexroth edistää kasvua kahdella uudella yrityksellä, jotka tarjoavat markkinakohtaisia tuotteita keskitehoalueen tuotesegmentissä: Le-AutomatiX on erikoistunut tehdasautomaatioon ja Weifu Technology Group puolestaan mobile- ja teollisuushydrauliikkaan.

Työntekijät: henkilöstö kasvaa kaikkialla maailmassa

Vuoden 2022 lopussa Bosch Rexroth työllisti noin 32 100 henkeä. Se on 3,2 prosenttia eli noin tuhat työntekijää enemmän kuin sitä edellisenä vuonna. Henkilöstö kasvoi kaikilla alueilla. Kuten edellisenäkin vuonna, henkilöstö kasvoi absoluuttisesti eniten Saksassa (400 uutta työntekijää eli 2,8 prosentin kasvu). Uusia työntekijöitä tarvitaan erityisesti tehdasautomaation ja digitalisaation alueille. 

Näkymät vuodelle 2023: varovaista optimismia edelleen haastavassa toimintaympäristössä 

”Oli hienoa nähdä, kuinka maailmanlaajuinen tiimimme selviytyi vuoden 2022 koettelemuksista. Se oli vahvan asiakaspainotteisuutemme ja yrityskulttuurimme ansiosta. Suhtaudumme vuoteen 2023 varovaisen optimistisesti. Olemassa olevan liiketoimintamme hienoista kasvua täydentää nyt äskettäin hankkimiemme yritysten myynti”, kertoo Bosch Rexroth AG:n talousjohtaja Holger von Hebel. Haasteita kuitenkin riittää edelleen: Ukrainan sodan jatkuminen, materiaalien saatavuusrajoitukset, rajoitettu kuljetuskapasiteetti ja kansainvälisen liiketoimintaympäristön epävarmuustekijät. ”Siksi meidän on nyt entistäkin tärkeämpää jatkaa yrityksemme kehittämistä. Vahvistamme edelleen monin eri tavoin esimerkiksi yrityskulttuuriamme, jonka keskeisiä piirteitä ovat ketteryys ja tulospainotteisuus. Lisäksi edistämme digitalisaatiota yrityksen kaikissa osissa ja painotamme vastuullisuutta entistäkin enemmän”, von Hebel toteaa.

10.06.2023Hyödynnä nyt PALJOUSALENNUS: - TÄSSÄ ON AJANTASAINEN,noin 200 Terminatorin valmisvaraston mitat ja pankkomäärät, sekä toimitusten pinnoitevaihtoehdot.- Tilaa omasi, ennen vähintään 200-300.euron/kpl? = 10%-15% hinnankorotuksia!!!
07.06.2023Kiinteätolppaiset Evolutionit ovat nyt tilattavissa - varaa omasi!!!
02.06.2023KATSO TÄSTÄ 2.6. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
10.06.2023 15:00KATSO TÄSTÄ 9.6 - 10.6. LÄHETYS! Ammattilehden laaja raportti Stadin Mörinöiltä - mielenkiintoista kone ja kuljetusalan asiaa
10.06.2023 13:00Niin, - mitä kaikkea raakapuuyhdistelmässä siirrellään???
10.06.2023 13:00Mitä siirrellään , ja miks 1.????
10.06.2023 11:00Suomalaiset puutavara-autoilijat ovat "siirtyleitten" mestareita !!!
10.06.2023 9:00Mistä johtuu puutavarayhdistelmän monimuotoisuus ????
10.06.2023 7:00Terminator-, ja TimberMaxx tekniikka ohitti junavaunupankkojen ominaisuudet, mutta missä???
10.06.2023 3:00TimberMaxxit ja Terminatorit tulivat junavaunupankkojen tasolle vasta yli 10 vuotta myöhemmin.

Siirry arkistoon »