Metsä Group tiukentaa valvontaa? Jatkossa hakkuukoneiden sijaintitiedot senttien tarkkuudella

07.06.2023 3.00

metsaa_-18.jpg

Metsä Groupin yrittäjien hakkuukoneisiin asennetaan loppuvuoden aikana tarkkuuspaikannuslaitteita, joiden avulla hakkuukoneiden kouran sijainti tiedetään muutaman senttimetrin tarkkuudella. 

”Tällä hetkellä tiedämme hakkuukoneiden kourien sijainnin muutaman metrin tarkkuudella. Nyt käyttöön otettava uusi teknologia mahdollistaa sen, että hakkuukoneiden ja ennen kaikkea puut kaatavan kouran sijainti tiedetään muutaman senttimetrin tarkkuudella”, Metsä Groupin puunhankinnan tuotantojohtaja Hannu Alarautalahti kertoo.

GPS-paikannusta on käytetty metsätaloudessa pitkään. Uusi satelliittipaikannusteknologia on mahdollistanut paikannuksen tarkkuuden kehittämisen. Ensimmäisenä muutaman sentin sijaintitarkkuuteen yltävän tarkkuuspaikannuksen tuo markkinoille Komatsu Forest.

”Olemme tehneet usean vuoden ajan aktiivisesti yhteistyötä konevalmistajien kanssa, jotta tarkkuuspaikannus saadaan käyttöön”, Alarautalahti sanoo.

Tarkkuuspaikannuksen käyttö tuo hyötyjä niin Metsä Groupille, sopimusyrittäjille että metsänomistajille.

Metsänomistajien hyöty on selvä: riski siitä, että hakkuu ulottuisi väärälle kiinteistölle epätarkan sijaintiedon vuoksi pienenee edelleen merkittävästi. Hakkuukoneen koura yltää kaatamaan puita enimmillään 11 metrin etäisyydellä koneesta ja siinä välissä voi olla hakattavan kuvion raja, tai pahimmillaan kiinteistön raja. Rajojen ylityksiä tapahtuu valitettavasti edelleen, koska kiinteistöjen rajoja ei pidetä auki.

Metsä Groupin henkilökunnalta säästyy työaikaa, kun epäselviä kiinteistön tai hakattavan kuvion rajoja ei aina tarvitse käydä maastossa merkitsemässä kuitunauhoin.

Hakkuukoneen kuljettajien työ tehostuu, kun kuljettajan ei tarvitse poistua hytistä tarkistamaan, missä raja on, ja onko se merkitty vai ei.

”Tarkkuuspaikannus yhdessä Komatsun MaxiVision järjestelmän kanssa tulee avustamaan ja helpottamaan kuljettajan toimintaa. Järjestelmään voidaan määritellä esimerkiksi hälytyksiä erilaisista asioista kuten rajoista, suojavyöhykkeistä ja muista huomioon otettavista asioista. Järjestelmä saadaan avustamaan myös metsäsertifioinnin tarpeisiin kuten muistuttamaan säästöpuista, tekopökkelöistä jne. Koska nyt tiedetään harvesteripään tarkka sijainti, niin sen myötä saadaan myös kaadetun puun tarkka paikka ja tehtyjen pöllien tarkat paikat, mitkä tiedot siirtyvät pöllit keräävälle kuormatraktorille. Tämä auttaa etenkin talvella, jos lumi on kerennyt satamaan jo tehtyjen pöllien päälle. Jatkossa tarkka paikkatieto tulee olemaan perusta tulevaisuuden innovaatioille”, Jari Nurminen, Komatsu Forestin toimitusjohtaja kommentoi.

Metsä Group haluaa tarjota metsänomistajille ylivoimaisen asiakaskokemuksen, ja tarkkuuspaikannus on yksi keino tämän kokemuksen tuottamisessa.

”Tarkkuuspaikannukseen tehtävät investoinnit maksavat itsensä nopeasti takaisin tehokkaan työajan lisääntymisen vuoksi. Tulemme edellyttämään sopimusyrittäjiltämme tarkkuuspaikannuksen käyttöönottoa sekä uusissa hakkuukoneissa että sellaisissa jo käytössä olevissa, joihin menetelmän voi jälkiasentaa. Komatsu Forest on tässä edelläkävijä, mutta uskon, että muut konevalmistajat seuraavat pian perässä”, Alarautalahti sanoo.

13.07.2024KATSO TÄSTÄ 12.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset sekä purku- ja kierrätysalan asiaa
28.06.2024 13.00LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
13.07.2024 18.00Ford Capri palaa sähköistyneenä markkinoille 30 vuoden tauon jälkeen
13.07.2024 17.00Me kehitämme itseämme, ja tuotteitamme 100%:sesti muovittomaksi kannolta tehdasprosesseihin.
13.07.2024 15.00Olemme tietoisia siitä, että muovituotteet lähtevät raakapuun korjuu-, ja kuljetusketjusta kymmenessä vuodessa.
13.07.2024 13.00Lujat, ja ultralujat teräkset kuumasinkittynä ovat ehdotomia perusmateriaaleja puutavara-autovarusteissa.
13.07.2024 12.00Riikosen pojat kopioivat luvatta ketjupuikkarimme, mutta myös kehittivät sitä.
13.07.2024 11.00Kuumasinkityksellä on 20 vuoden pinnoitetakuu
13.07.2024 10.00Muovin syöttöä kourissa, metsäkoneissa, sekä junavaunuissa hillitsee "kertamaalaus". ??!!??
13.07.2024 9.00Pankkojen pinnoitekkin on osa tuottavuutta ja turvallisuutta: -Kuumasinkitys on ehdottomasti paras, kestävin, ja turvallisin teräksisten pankkojen pinnoitusmenetelmä.

Siirry arkistoon »