USB-C-latausliitin pakolliseksi uusiin laitteisiin koko EU:ssa

15.06.2024 3.00


USB_C.JPG

Traficcom:  Tietyissä EU-markkinoille tulevissa radiolaitteissa tulee jatkossa olla USB-C-tyyppinen latausliitin. Uusia vaatimuksia sovelletaan pääosin 28.12.2024 lähtien. Tämä uusi vaatimus asettaa laitevalmistajille velvoitteen huomioida USB-C-liitin jo laitteiden suunnitteluvaiheessa. Suomessa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo langattomien laitteiden vaatimusten täyttymistä markkinoilla. 

EU:n radiolaitedirektiivi määrittää yhtenäiset vaatimukset kaikille radiotaajuuksia hyödyntäville langattomille laitteille. Vuoden lopussa voimaan tulevien uusien kriteerien tavoitteena on:

•    yhdenmukaistaa laitteiden latausliitäntä sekä pikalataustekniikka
•    parantaa laitteiden käyttömukavuutta kuluttajille
•    vähentää sähkö- ja elektroniikkaromun määrää. 

Vaatimukset USB-C-liittimestä koskevat useita laiteryhmiä 

Uudet vaatimukset koskevat seuraavia radiolaiteryhmiä silloin, kun laitetta on mahdollista ladata langallisella latauksella: 

•    kädessä pidettävät matkapuhelimet
•    tabletit
•    digitaalikamerat
•    kuulokkeet ja kuulokemikrofonit
•    kädessä pidettävät videopelikonsolit
•    kannettavat kaiuttimet
•    sähköiset lukulaitteet
•    näppäimistöt ja hiiret
•    kannettavat navigointijärjestelmät
•    nappikuulokkeet
•    kannettavat tietokoneet.

EU-markkinoille tulevien radiolaitteiden on täytettävä uudet vaatimukset 28.12.2024 alkaen, ja kannettavien tietokoneiden osalta 28.4.2026 alkaen.

Valmistajien, myyjien ja maahantuojien on ennakoitava uudet vaatimukset 

"Valmistajien, maahantuojan ja myyjien on varmistettava, että myytävät radiolaitteet täyttävät nykyisten vaatimusten lisäksi uudet vaatimukset, jotka liittyvät muun muassa laitteiden latausliittimeen ja pikalataustekniikkaan sekä merkintöihin", kertoo lakimies Sanni Eerola. Laitteissa pitää olla USB-C-latausliitin ja jos laite tukee pikalatausta, niin sen pitää tukea ainakin USB Power Delivery -lataustekniikkaa. Näiden teknisten vaatimusten tavoitteena on yhdenmukaistaa latausta, sillä esimerkiksi erilainen latausliitin tai yhteen toimimaton lataustekniikka on voinut hankaloittaa laturien käyttöä eri laitteiden kanssa. Latausliitin on se osa radiolaitteesta, johon laturin kaapeli yhdistetään. 

Lisäksi uusilla merkinnöillä kerrotaan, onko laitteen mukana laturia ja mitkä ovat laitteen latausominaisuudet. Merkinnät tulee olla muun muassa pakkauksessa sekä etämyynnissä laitteen hintatiedon yhteydessä. 

kuvamerkinnat-radiolaitteissa.jpg

Uudet kuvamerkinnät radiolaitteissa: Uuet kuvamerkit kertovat onko laitteen mukana laturia. Uusi radiolaitteen latausominaisuuksista kertova merkintä paljasttaa laitteen lataamisen edellyttämän vähimmäis- ja enimmäistehon. Lyhenne ”USB PD” (USB Power Delivery) on esitettävä merkinnässä, kun radiolaite tukee kyseistä pikalataustekniikkaa.

Valmistajien, maahantuojien ja myyjien on myös tarjottava kuluttajille mahdollisuus ostaa edellä mainittuihin laiteryhmiin kuuluva radiolaite ilman laturia. Näin kuluttajat voivat valita, ostavatko he laturin uuden laitteen mukana vai käyttävätkö jo olemassa olevaa laturia.

Kuluttaja: tarkista laitteen merkinnät ja valitse laite joko laturilla tai ilman

Uusien merkintöjen tarkoituksena on varmistaa, että kuluttajat tietävät, onko myytävän laitteen mukana laturi sekä saavat tiedot laitteen latausominaisuuksista. "On tärkeää, että kuluttajat kiinnittävät tulevaisuudessa huomiota uusiin merkintöihin, jotta he osaavat valita ostotilanteessa laitteen joko laturilla tai ilman laturia", tähdentää erityisasiantuntija Milla Kuokkanen.

Uusien sääntöjen mukaan merkinnät antavat kuluttajille tietoa myös laitteiden latausominaisuuksista, mikä helpottaa kuluttajia tarkistamaan, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia uuden laitteen kanssa.  

Traficom valvoo Suomen markkinoilla myytävien langattomien laitteiden vaatimustenmukaisuutta

Radiolaitedirektiivin muutoksen myötä Traficomin vastuulla oleva radiolaitteiden markkinavalvonta laajenee kattamaan myös uudet vaatimukset, kun niiden soveltaminen alkaa. 

22.07.2024 17.30Metsäalalla investoidaan - lähde mukaan mainoksella syksyn Metsäalan Ammattilehteen
22.07.2024KATSO TÄSTÄ 19.7. LÄHETYS! - Ammattilehti on tuottanut viikoittaisen uutislähetyksen jo 220. perjantaina peräkkäin tarjoten kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreimmat kuulumiset tiiviinä reilun puolen tunnin pakettina.
28.06.2024 13.00LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
25.07.2024 0.07Kilpailu EU-rahoituksesta koveni - Suomen liikennehankkeille 39,11 miljoonaa euroa
24.07.2024 17.00Pankkoleveyden 2.60 käyttö tuo 2.5 m3 lisätilan.
24.07.2024 16.00Miksi teimme pankkoihimme triplavaimentimen".- jokainenhan ymmärtää nyt sen, että miksi teemme siitä nyt 100%:sesti muovittoman.
24.07.2024 15.00Kertausta:- "NIPPU LISÄÄ" nyky-yhdistelmään - ja pelkällä pankkovaihdolla.
24.07.2024 13.00Puutavara-autovalmistajat asettavat apurunkorakenteitten lujuus- ja jäykkyysvaatimukset.cc.
24.07.2024 11.00engcon tuo markkinoille risukouran
24.07.2024 9.00KATSO TÄSTÄ VIDEOKOOSTE! Hakkurivalmistaja Bruksin demotapahtuma esitteli uusimmat innovaatiot alan ammattilaisi

Siirry arkistoon »