"ONKkO LAIKKA MAHOLLIST" : - TERÄSMIESTEN TERÄSMIES = "REIJO LIIMATAINEN".

12.11.2023 18.00

Reijo Liimataisen kätköistä löytyy aivan erityinen musta vihko, johon hän aikanaan  teki laskelmia, suunnitelmia ja keksintöideoita jopa keskellä yötä. Ideat liittyvät usein teräkseen ja sen käsittelyyn. Hänen  poikansa  Tommi Liimatainen muistaa vihkon jo lapsuudestaan. ”Vihkossa oli erilaisia keksintöjä. Muistan kun katselin sitä ja ajattelin, että kyllä isä on viisas.”

Raahen Seutu: Rautaruukin ydinosaaminen viedään Ruotsiin, uskoo  ReijoLiimatainen. | ammattilehti.fi

Reijo Liimatainen oli artikkelimme tekoaikaan  yrittäjä ja eläkeläinen. Taustalta löytyi 36 vuoden ura Ruukin palveluksessa tutkimuskeskuksessa, laadunvalvonnassa sekä teknisessä asiakaspalvelussa. Tommi Liimatainen on kehityspäällikkö Ruukin tutkimus- ja kehitysosastolla. Myös poika on kokenut sen, että alitajunta ei noudata virka-aikoja. ”Tämä ei tarkoita, että työasiat ahdistaisivat. Päinvastoin, asiat ovat niin kiehtovia, että niitä mielellään pohtii vapaa-aikanakin”, Tommi Liimatainen sanoo.

Jos on olemassa keksijänlahjoja kantava geeni, niin Liimataisen suvussa sellainen varmasti on. Jo Reijo Liimataisen isä oli oman tiensä kulkija ja ideoija, jota kotikylällä kutsuttiin patentti-Liimataiseksi. Idearikkaille ihmisille naureskellaan helposti. Jotta luova ihminen uskaltaisi tuoda ideansa julki, tarvitaan kannustava ympäristö – tai ainakin hurjasti rohkeutta.

Rohkeutta ja rämäpäisyyttä vaati myös suorasammutettujen terästen kehitystyö. Suorasammutuksessa punaisena hehkuva teräsnauha jäähdytetään vedellä nopeasti, jolloin teräksestä tulee kovempaa ja lujempaa kuin tavallisesta teräksestä.

”Onhan tämä suorasammutus”

Ensimmäinen suorakarkaistu kela Raahesta 15 vuotta sitten - SSAB

 Idea suorasammutuksen käytöstä syntyi 1980-luvulla, kun Reijo Liimatainen näki hylättyjä teräskeloja Ruukin tehtaalla Raahessa. ”Otin näytteitä, tutkin niitä ja näin, että teräs oli erityisen kovaa. Ajattelin, että tuossa voisi olla jonkin uuden siemen”, Reijo Liimatainen sanoo. Hän esitteli ideaansa suorasammutuksesta, mutta meni vuosia ennen kuin se otti tulta. Ratkaiseva oli keskustelu tuotekehitysosaston jaospäällikön David Porterin kanssa, joka on nykyisin fysikaalisen metallurgian professori Oulun yliopistossa. ”Kahvilla istuessamme David tuumasi, että jokohan kaikki on keksitty. Silloin sanoin, että onhan tämä suorasammutus.” David on metallurgian huippuosaaja. Hän teki laskelmia ja totesi, että voitaisiin valssata koekela.

Monien vaiheiden jälkeen idea sai kokeiluluvan, siihen mennessä myös Tommi Liimatainen oli valmistunut yliopistosta ja aloittanut Ruukilla tuotesuunnitteluinsinöörinä. ”Ensimmäisessä tuotantokokeessa valssarit säikäytti kova ryminä, mutta kaikki meni onnellisesti”. Kun kelat saatiin käsiin, ne leikattiin arkeiksi. ”Teräs näytti yllättävän hyvältä. Se pysyi hyvin suorassa ja pinta oli paljon sileämpi kuin perinteisesti karkaistussa teräksessä. Iskusitkeys oli moninkertainen odotuksiimme nähden”, Tommi muistelee. Sitkeys riitti 60 asteen pakkasessakin. Osoittautui, että terästä voi suorakarkaista ja kelata nauhakelalle. Tulos vastasi nykyistä Optim 900QC-tuotenimellä valmistettavaa teräslaatua, ja tästä alkoi myös Raex-kulutusteräksen kehitystyö.

Propellipää on vähän kapinallinen

Keksintöjen teko vaatii Tommi Liimataisen mukaan luovan ihmistyypin. Tällainen henkilö ajattelee eri tavalla kuin muut. ”Propellipää on aina vähän kapinallinen. Siksi organisaatiossa ei voi olla pelkästään heidänlaisiaan. Mutta propellihattujakin täytyy sietää, jos halutaan luovuutta.”

Tommi muistuttaa, että pelkkä ideointi ei riitä, vaan on jaksettava tehdä pitkällinen jatkotyökin. Epävarmuutta on siedettävä. ”Kun uutta kehitetään, tulevaisuus on utuista, ei tiedä johtaako idea mihinkään.” Tutkimus- ja kehitysosaston ydintiimissä on alle 20 henkilöä. ”Henki on kannustava. Kuulostaa ristiriitaiselta, että ideoihin suhtaudutaan yhtä aikaa ennakkoluulottomasti ja kriittisesti, mutta niin se on.”

Ideointiin syntyy oma ajattelumekanismi. Idea saattaa hautua mielessä viikkoja, kuukausia ja vuosiakin. ”Tulee väli-ideoita, ja niitä taas jalostetaan eteenpäin”, Tommi Liimatainen sanoo. Sekä isä että poika ovat vakuuttuneita, että huonoja ideoita ei ole olemassakaan: huonot ideat voivat toimia polttoaineena hyville. On vain osattava poimia ne toteuttamiskelpoiset ideat. ”Tyhmien ideoiden esittäminen ei ole tyhmää, toteuttaminen on”, tiivistää Reijo Liimatainen.

======================================

Terminator XXL malliston valmistus aloitettiin kuumasinkkipinnoitteella 2009.

Ps. - Yhteistyöstä Reijon, ja muitten Ruukkin teräsmiesten ja Aurajoen sinkkimiesten kanssa syntyi pankkojemme ultraluja kuumasinkityslaadun erikoisteräs, joka edelleenkin  on ainutlaatuinen ja kaikilta osin korkealaatuinen Suomen osaamispaketti , joka on esimerkkinä koko maailman terästeollisuudelle.XXhj.12.11.2023 

( Reijon keksinnön arvoa lisännee myöskin se, että ensimmäiset ultralujan kuumasinkityslaadun  900 QCW vientierän tilaus tuli Kiinasta, joka ei ole tiettävästi vieläkään onnistunut siirtämään tätä erityis osaamista omien tehtaittensa tuotantoon,- eikä siinä ole onnistuneet muutkaan sitä yrittäneet maapallon maat.)

======================================

02.03.2024KATSO TÄSTÄ 1.3. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.02.2024LUE TÄSTÄ! Talven jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
20.02.2024=================== Evo 5 Z, Evo 7 Z ja Evo 10 Z -tarjouspaketit alkuvuodelle 2024 4+6 = 6 ja 10 pankkoisiin yhdistelmiin
04.03.2024 3.00Suomen ajoneuvokanta kasvoi vuonna 2023
04.03.2024 0.07Uiton Matti Laihialta se oli maailman ensimmäinen Alukarikkamies 70-luvun puolivälissä.
03.03.2024 17.00Kauhavan puukko on "kaksineuvpoonen" - Terminator, ja TimberMaxx kolme !!!
03.03.2024 15.00SKALin keskeiset esitykset hallitukselle
03.03.2024 13.001.+ 2.+3 + loiskuorma- yhteensä jopa 10.000kg.
03.03.2024 12.00Kuormakoko, ja kuorman sidonta ovat alumiinipankkojen sudenkuopat.
03.03.2024 11.003. Perävaunu varusteineen.

Siirry arkistoon »