AMMATTILEHTI TESTAA: Milwaukee M18 Fuel FHS20 "Hatchet" akkuoksasaha

11.12.2023 0.07

mil1.jpg

Korkealaatuisien ammatti- ja vaativaan harrastekäyttöön tarkoitettujen akkukoneiden ja niiden lisälaitteiden sekä työkalujen valmistaja Milwaukee on tuonut markkinoille akkukäyttöisen oksasahan ammattikäyttäjien suosimaan, 18 Voltin jännitteellä toimivaan M18 Fuel -akkukonesarjaan.

(kuva yllä: Milwaukeen katkaisuteho perustuu moniin muihin akkusahoihin verrattuna korkeampaan vääntömomenttin ja matalampaan teränopeuteen (max. 5 m/s). Matalan teränopeuden ansiosta sahausjälki on poikkeuksellisen siisti, ilman terän vetelyä.)

Uutuus on jatkoa harrastajakäyttöön tarkoitetulle M12 Fuel -sarjan akkuoksasahalle. 

Nyt kokeiltava saha lainattiin Milwaukee-työkaluja maahantuovalta Techtronic Industries Finland Oy:ltä. Kokeiluun saatu paketti sisältää kaksi kappaletta 5.5 Ah tehoakkuja sekä pikalaturin. Milwaukeelle tuttuun tapaan sahan, akut ja laturin voi hankkia myös erikseen. Valmistajan mukaan tehoakun kapasiteetti riittää yhteensä 180 halkaisijaltaan kymmensenttisen puun katkaisuun.

Milwaukeen katkaisuteho perustuu moniin muihin akkusahoihin verrattuna korkeampaan vääntömomenttin ja matalampaan teränopeuteen (max. 5 m/s). Matalan teränopeuden ansiosta sahausjälki on poikkeuksellisen siisti, ilman terän vetelyä. Tosin nyt sahattiin 20 cm laipalla. Teränopeudensäätö on portaaton ja tapahtuu akkuporan tapaan kahvan liipasimesta.

Kookkaampien ketjusahojen tapaan myös Milwaukeessa on asianmukainen teräketjuöljysäiliö. Yhden täyttökerran kapasiteetilla sahaa noin kaksi akullista.

Terän kireyden säätö sekä ketjun ja laipan vaihto sujuu täsmälleen samoin kuin perinteisissä moottorisahoissa. Kiristystyökalu kulkee näppärästi matkassa suojakahvaan ympättynä.

mil2.jpg

(kuva: Kevyt ja kompakti Milwaukee M18 Fuel FHS20
yllätti positiivisesti suorituskyvyllään ja 
käyttömukavuudellaan.)

Suorituskykyä 

Kokeilussa 5,5 Ah akun kapasiteetti riittää helposti muutaman, tyveltään noin 20 cm kuu- sen kaatoon ja karsintaan. Kahden akullisen jälkeen testikenttänä toiminut mökkimiljöö alkoi jo etäisesti muistuttaa harvennushakkuualuetta. 

Erityisen hyvänä pidimme paketissa mukana ollutta pikalaturia, jolla 5,5 Ah:n tehoakku latautuu tyhjästä täyteen lyhyemmässä ajassa, kuin toisen ehtii kuluttaa tyhjäksi.

Akun kanssa 3,3 kg painoinen akkusaha on vaivaton käyttää. Keveyden ja ergonomisen muotoilun ansiosta saha sopii hyvin myös pihapuiden oksien karsimiseen. Tikkailla tai nosturin nostokorissa työskenteleville valmistajalta löytyy erilaisia työkaluhihnoja ja valjaita, joilla sahan saa kiinnitettyä kahvan tukevasta D-lenkistä turvallisesti joko työvaatteeseen tai nostimeen.

Käyttökokeilun positiivisia havaintoja olivat tehokkuus, akun kesto ja sahan käytön myös virka-ajan ulkopuolella mahdollistava matala käyttöääni sekä paksumpien runkojen sahauksessa tarpeelliset kaatopiikit. Lisäksi laippa ja terä ovat tuttuja suuremmista sahoista, joten terän teroitus sekä säädöt sujuvat useimmilta vanhasta muistista. 

Kotiin ja ammattikäyttöön

Kevyt ja kompakti Milwaukee M18 Fuel FHS20 on todellinen timpurin tehopakkaus, joka yllätti positiivisesti suorituskyvyllään ja käyttömukavuudellaan. Kokeilun perusteella ”Milkkari” sopii oksien harvennuksen ja vesakoiden raivauksen rinnalla myös oikeaan puunkaatoon tai polttopuiden tekoon. Ja sitä voi suositella koti- ja mökkikäytön lisäksi vaikkapa täydentämään puutavara- tai hakkuriauton työlaitearsenaaliia, samaa M18 Fuel -akkua käyttävän akkuporan tai mutterilingon kaveriksi. 

Milwaukee akkutyökalut maahantuo Techtronic Industries Finland Oy, joka rakentanut koko maan laajuisen jälleenmyyntiverkoston merkin harraste- ja ammattikäyttöön tarkoitettujen akkukoneiden ja työkalujen mallivalikoimille.     

23.02.2024KATSO TÄSTÄ 23.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.02.2024LUE TÄSTÄ! Talven jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
20.02.2024=================== Evo 5 Z, Evo 7 Z ja Evo 10 Z -tarjouspaketit alkuvuodelle 2024 4+6 = 6 ja 10 pankkoisiin yhdistelmiin
28.02.2024 18.00Miksi Ruotsissa ei autojen pankkopaikkoja siirrellä
28.02.2024 17.00Junavaunupankoissa pankkojen siirtely todettiin hankalaksi, ja turhaksi.
28.02.2024 15.00Metsä Group luopuu puunhankintaliiketoiminnoistaan Virossa
28.02.2024 13.00Onko puutavarayhdistelmän pankkojen siirtely turhaa "ammattiosaamista"???
28.02.2024 11.00Huippumodernin sahalaitoksen tehokasta tukkien käsittelyä
28.02.2024 9.00"Kadonneen kuormatilan metsästys": - Yhdistelmän kuormatilaa voi kasvattaa helposti yli 15 m3:lla oikeilla varustevalinnoilla. xxl/Artikkeli 28.11 2013
28.02.2024 7.00Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan vastuullinen logistiikka takaa toimitusvarmuuden asiakkaille

Siirry arkistoon »