Dronekausi alkaa - muista lennättämisen pelisäännöt

11.05.2024 15.00

dji-air-2-drone.jpg

Säiden lämmetessä tuhannet dronet pörräävät jälleen taivaalla ympäri Suomea. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että turvallinen lennättäminen edellyttää yhteisten pelisääntöjen ja velvoitteiden noudattamista. Traficomin testillä voit alustavasti selvittää, missä ja millä edellytyksillä voit droneasi lennättää.

Jos drone painaa 250 g tai enemmän tai se on varustettu kameralla tai muulla henkilötietojen tallennukseen kykenevällä anturilla, käyttäjän tulee rekisteröityä operaattoriksi. Kauko-ohjaaja vastaa taas itse dronen lennätyksestä. Operaattori ja kauko-ohjaaja voivat olla sama henkilö. Operaattori voi myös vastata useammasta kauko-ohjaajasta. 

Riippuen käytettävästä dronesta ja ympäristöstä tulee pilotin tarvittaessa suorittaa verkkoteoriakoe ja perehtyä lennättämisen pelisääntöihin. Tällä hetkellä rekisteröityneitä droneoperaattoreita on yli 17 800 ja kauko-ohjaajia yli 27 000.

"Muistathan varmistaa ennen lennätyskauden alkua, että operaattorikautesi on voimassa ja operaattoritunnuksesi on kiinnitetty dronen kylkeen. Itse dronea ei tarvitse rekisteröidä Traficomille. Jos vaihdat dronea tai hankit niitä lisää, sama operaattoritunnus käy kaikkiin, kunhan tunnus on vain voimassa", sanoo ylitarkastaja Mikko Liukkonen.

Suomessa rekisteröitynyt operaattori voi lennättää dronea myös muissa EU-maissa. Lennättäminen ilman operaattoriksi rekisteröitymistä on laitonta. Silloin syyllistyy muun muassa ilmailurikkomukseen. 

Tarkasta drone talven jäljiltä

Talvisäilytyksen jälkeen drone kannattaa tarkastaa huolellisesti ennen ensimmäistä lennätystä ja ensimmäisen lennätyksen aikana. Talvisäilytyspaikka tulisi olla kuiva ja lämmin sisätila. Kostea ja kylmä ulkovarasto voi vaikuttaa muun muassa sähköjärjestelmien kuntoon heikentävästi.

"Ensimmäinen lennätys tulee tehdä varovasti, varsinkin jos edellisestä kerrasta on pidempi aika, jotta drone pysyy varmasti hallinnassa. Varmista moottoreiden ja potkureiden kunto ja seuraa akkujen toimintaa. Päivitä tarvittaessa dronen ohjelmisto ja varmista paikkatietoisuustoiminnon toimivuus, jos drone on sellaisella varustettu", Liukkonen sanoo.

Näin keväällä on syytä huomioida lennättämisessä myös luonto ja eläimet. Lennättämistä olisi hyvä välttää lintujen mahdollisilla pesimäalueilla huhtikuulta heinäkuulle.

Testaa missä voit lennättää

Traficomin testillä voit alustavasti selvittää, missä ja millä edellytyksillä voit lennättää jo ostettua tai hankinnassa olevaa dronea. Dronen lennättämiseen tuli muutoksia tämän vuoden alussa, kun droneasetuksen siirtymäkausi päättyi. 

Vuoden alusta uusien, markkinoille saatettavien dronejen tulee olla varustettu C-luokituksesta kertovalla merkinnällä, jotta niitä voidaan käyttää ns. avoimessa kategoriassa. Asetus mahdollistaa kuitenkin jo käytössä olevan tai markkinoille saatetun dronen käytön jatkossakin.

"Tarkasta ja varmistu aina tarkemmista säännöistä Traficomin droneinfo.fi-sivustolla", Liukkonen muistuttaa.

Lisätietoa testistä, turvallisesta lennättämisestä, rekisteröitymisestä ja kokeensuorittamisesta löydät osoitteesta droneinfo.fi 

26.07.2024KATSO TÄSTÄ 26.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
22.07.2024 17.30Metsäalalla investoidaan - lähde mukaan mainoksella syksyn Metsäalan Ammattilehteen
28.06.2024 13.00LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
27.07.2024 3.00"Triplavaimennin" on yksi parhaista Terminator keksinnöistä.
27.07.2024 0.07"Triplavaimennin" kolmella kitkasäätöportaalla on esimerkki XXL-miesten pankkokehityksestämme mutta onnistummeko tekemään triplan kumisena = 100%.sesti muovittomana..
26.07.2024 17.00Metsänlannoitukselle laadittiin kriteerit kestävään kohdevalintaan
26.07.2024 16.00Puutavara-auton varustepaketit - alumiini / teräs ???
26.07.2024 15.00Kemira laajentaa natriumkloraatin tuotantokapasiteettia Etelä-Amerikassa vastatakseen kasvaviin mahdollisuuksiin sellu- ja paperimarkkinoilla
26.07.2024 13.00"Tiesitkö,että" : - Muovi on MYRKKYÄ sellunkeitossa. ja muovi aiheuttaa miljoonavahinkoja Metsäteollisuudelle !!!
26.07.2024 11.00Pankon purkuoninaisuudet - artikkelimme vuodelta 2012 ???

Siirry arkistoon »