Betonin tehokasta murskausta työmaalla

05.06.2024 3.00

murska1.jpg

Lotus Demolition vuokrasi HS Rentiltä Keestrack B3 -leukamurskaimen purkutyömaalle Espoon Kiviruukkiin, missä sillä käsiteltiin tehokkaasti purkubetoni kierrätyskäyttöön. 

Lotus Demolition on Pohjoismaiden kokenein purkuyritys ja alan markkinajohtaja sekä suunnannäyttäjä, joka tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaisia purkupalveluita. Yritys toimii valtakunnallisesti Suomessa ja hoitaa lisäksi purkuprojektit myös kansainvälisesti.

Rakennusten purkaminen on nykyään käytännössä aina lajittelevaa purkamista. Kun purkaminen suunnitellaan ja myös toteutetaan huolellisesti, pedataan samalla vahva pohja purkumateriaalien uudelleenkäytölle ja uusiokäytölle, eli kierrättämiselle. 

- Meillä Lotuksella materiaalien kierrätysaste on puolestaan huidellut 90 prosentin tietämissä jo usean vuoden ajan, ja vuonna 2023 se oli upeat 96 prosenttia. Erilaisten purkumateriaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat kestävän purkamisen ja rakentamisen keskeisiä osia. Niiden avulla voidaan tukea rakentamisen materiaalitehokkuutta ja hillitä ilmastopäästöjä arvoketjun useissa eri vaiheissa, kertoo Lotus Demolition Oy:n projektipäällikkö Jari Sulin.

murska2.jpg

Purettavissa rakennuksissa on paljon betonia, mikä halutaan hyödyntää maksimaalisesti uusiokäyttöön.

Kierrätys vähentää ympäristön kuormitusta ja tuo säästöjä

Rakennusten purkamisessa syntyy materiaaleja montaa eri sorttia. Yleisimpiä purkumateriaaleja ovat betoni, puu sekä erilaiset metallit kuten teräs, rauta ja alumiini. Muovejakin löytyy rakennuksista lähes kaikista eri osista, pääasiassa eristeinä, putkina ja johtoina.

- Purkumateriaaleista valtaosaa voidaan hyödyntää uudelleen uusien tuotteiden valmistuksessa. Esimerkiksi kaikki purkamisessa betonit ja metallit käytetään nykyään yleisesti uudelleen: betonit murskataan ja käytetään maantäytöissä, metallit puolestaan sulatetaan uusien tuotteiden raaka-aineiksi, toteaa Sulin.

Betonin murskaus paikan päällä on järkevää

Lotus Demolition pyrkii käsittelemään purkubetonin paikan päällä työmailla, mikäli se on mahdollista.

- Usein purettavat rakennukset sijaitsevat asutusten läheisyydessä, jolloin murskauslupia ei ole mahdollista saada, vaan pulveroitu purkubetoni joudutaan kuljettamaan muualle jatkokäsiteltäväksi. Mutta jos luvat saadaan kuntoon, niin murskaamme purkubetonin heti kohteessa, missä se sitten hyödynnetään pohjarakentamisessa tai kuljetetaan muille lähiseudun rakennustyömaille. Näin toimimalla pienennetään samalla turhista kuljetuksista syntyvää hiilijalanjälkeä, sanoo Sulin.

murska3.jpg

Ennen murskaamista puretut betonirakenteet pulveroidaan pienempään palakokoon, jolloin saadaan samalla suurin osa raudoista eroteltua kierrätyskäyttöön.

Vuokrakalustoa hyödynnetään tilanteen mukaan

Lotus Demolitionilla on käytössä laajasti omaa purkukalustoa, millä operoidaan kohteissa ympäri maata.

- Purkubetonin käsittelyyn meillä on yksi oma leukamurskain, mitä siirrellään työmailta toiselle. Lisäksi vuokraamme tilanteen mukaan lisää murskauskapasiteettia, ilmoittaa Sulin.

murska4.jpg

Keestrack B3 -vasaramurskain tuottaa suurella volyymilla kierrätysbetonia, mikä hyödynnetään raken-nustyömaiden pohjarakenteissa. Syöttökoneen kuljettaja säätää kaikkia murskaimen toimintoja kätevästi radio-ohjauksella.

HS Rentin palvelu pelaa

Talven aikana Lotus Demolition purki suuren teollisuuskiinteistön Espoon Kiviruukissa, mistä syntyneen betonijätteen käsittelyyn vuokrattiin HS Rentiltä tela-alustainen Keestrack B3 -leukamurskain, mikä on tehty betonijätteen käsittelyyn.

- HS Rent toimitti murskaimen sovitusti työmaalle ja suoritti kuljettajien käyttökoulutuksen ammattimaisesti, joten koneen kapasiteetti saatiin maksimaaliseen käyttöön heti startista. Ja jos jotain kysyttävää oli vuokra-ajan aikana esimerkiksi murskaimen säätämisestä niin HS Rentin Harri Sorvoja neuvoi selkeästi asiat puhelimessa, kehuu Sulin.

murska5.jpg

Painoltaan 30-tonninen tela-alustainen Keestrack B3 -vasaramurskain on kompaktin kokoinen, mikä helpottaa sen kuljettamista sekä siirtelyä työmailla.

Pieni suuri tehokone

Keestrack B3 -leukamurskain on kokoisekseen todella tehokas mylly purkubetonin käsittelyyn. Laitteella on painoa 30 tonnia ja fyysiset mitat ovat varsin kompaktit, mikä helpottaa kuljetusta sekä työmaalla liikuttelua. Kaksitasoisen esiseulan pinta-ala on 1,3 m2, syöttöaukon koko 1000x600 mm ja syöttimen koko 4 m3. Moottorina on teholtaan 153 kW Volvon diesel. 

- Todella luotettavasti toimiva Keestrack B3 osoittautui todella tehokkaaksi purkubetonin murskaamisessa 090 palakoon kierrätysbetoniksi, missä leukamurskain on kustannuksiltaan sekä tehokkuudeltaan iskupalkkimurskainta parempi. Espoon kohteessa tehtiin betonia reilu 7600 tonnia ja Keestrack oli vuokralla kolmisen viikkoa, eli sitä käytettiin työmaan edetessä aina silloin kun betonin murskaaminen sopi parhaiten tekemiseen, Sulin kertoo.

Teknisesti Keestrack B3 -vasaramurskain tarjoaa ratkaisuja, mitkä tehostavat operointia ja lisäävät tuottavuutta sekä vähentävät yllättäviä remontteja:

- Hihnalla on magneetti mikä ottaa tehokkaasti pois betoniraudat, mitkä ovat jääneet paloihin kiinni pulveroinnin jälkeen. Ja magneetin korkeus on hydraulisesti säädettävissä kätevästi radio-ohjauksella syöttökoneen kuljettajan toimesta, samoin kuin leuan toimintojen säätäminen mikä mahdollistaa mm. palakoon muuttamisen.

Toimiva kokonaisuus

Tehokkuuden lisäksi B3 -vasaramurskain saa kiitosta hiljaisesti käyttöäänestä sekä vähäisestä pölyttämisestä, mitä syntyy aina kun betonia käsitellään.

- Jatkossa kun on tarvetta purkubetonin käsittelyyn, niin Keestrack ja HS Rentin palvelu on kokonaisuus mitä tulemme varmasti hyödyntämään jatkossakin, sanoo Jari Sulin.

 

15.06.2024 7.00Nimitykset: Jouni Kummala palaa takaisin Vehoon - Suomen Hyötyajoneuvoliiketoiminnan johtoon
15.06.2024KATSO TÄSTÄ 14.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.06.2024KOME 40-VUOTTA VAUHDISSA MUKANA
04.06.2024VIELÄ EHTII !!!: -"Metsäalalla investoidaan - nyt kannattaa markkinoida"!
17.05.2024Koostesivu : "Terminator-tekniikkaa" 1-16.
17.06.2024 18.00Ennallistamistoimissa tärkeää yhdistää luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja metsäteollisuuden puunhankinta
17.06.2024 17.00Odotettu uutuus Hitachilta
17.06.2024 15.00Jorpe - maansiirtolavoja yli 50 vuoden kokemuksella
17.06.2024 13.00Jussi Malmi, toimialajohtaja, Wihuri Tekninen Kauppa: "Tulevaisuutta rakennetaan perheyrityksen pitkällä tähtäimellä"
17.06.2024 11.00Eroon muovista?

Siirry arkistoon »