VTT sparraa yhdessä kumppaneiden kanssa suomalaisia startup- ja pk-yrityksiä menestymään....

05.06.2024 9.00

vttlogo2.jpg

VTT sparraa yhdessä kumppaneiden kanssa suomalaisia startup- ja pk-yrityksiä menestymään Naton DIANA-ohjelman haastekilpailussa, jonka palkintoina ovat puolustusmarkkinoille pääsyä vauhdittava kiihdyttämöohjelma ja rahallista tukea. VTT johtaa ensimmäistä Suomessa käynnistyvää DIANA-kiihdyttämöä kumppaniensa kanssa sekä isännöi yhtä DIANA-ohjelman testikeskusta.

Naton DIANA-ohjelma (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) on tarkoitettu startup- ja pk-yrityksille, jotka haluavat kehittää niin puolustus- kuin siviilimarkkinoille soveltuvaa niin sanottua kaksoiskäyttöteknologiaa sekä siihen liittyviä tuotteita ja palveluita. DIANA julkistaa haastekilpailun teknologiateemat toukokuun aikana ja valitsee yrityskiihdyttämöihin pääsevät yritykset haastekilpailun kautta.

”Tarjoamalla tukea DIANA-haastekilpailuun haluamme edistää suomalaisten yritysten mahdollisuuksia päästä puolustusalan markkinoille tuotteillaan ja palveluillaan. Suomesta löytyy paljon potentiaalia, sillä meillä on korkea digitaalisten teknologioiden kehitystaso. Puolustusmarkkinoille on tunnetusti varsin vaikea päästä, mutta DIANA-ohjelma tarjoaa siihen loistavan väylän”, VTT:n puolustusteknologioihin liittyvän toiminnan johtaja Sauli Eloranta sanoo.

Hän arvioi, että toista kertaa järjestettävä haastekilpailu on suomalaisille startup- ja pk-yrityksille edellistä houkuttelevampi ja tunnetumpi. Ensi kertaa tarjolla on konkreettista tukea hakuprosessiin Suomesta käsin. 

DIANA-haastekilpailussa valittu yritys saa myös rahallista tukea

Haastekilpailussa on viisi eri teknologista teema-aluetta, joihin haetaan uusia ratkaisuja. Hakuaika alkaa kesä-heinäkuussa ja päättyy elokuussa. Syyskuussa osa hakeneista yrityksistä kutsutaan pitchaamaan oma ehdotuksensa ja lokakuussa DIANA valitsee näiden joukosta lopulliset kiihdytysohjelmaan osallistuvat yritykset. Ohjelmaan valitut yritykset saavat puoli vuotta kestävän maksuttoman liiketoiminnan kiihdytysohjelman ja 100 000 euron avustuksen. Osa kiihdytysohjelman käyneistä yrityksistä voi saada mahdollisuuden osallistua toiseen 6 kuukauden yrityskohtaiseen valmennusohjelmaan sekä 300 000 euron lisätuen.

VTT:n ja kumppaneiden järjestämässä haastekilpailun sparrauksessa yritykset saavat käytännöllistä valmennusta ja harjoittelua karsintaprosessiin. Sparraus käynnistyy toukokuussa pidettävällä infotilaisuudella ja jatkuu syksyllä kahden tukiklinikan kautta.

”Opetamme yrityksiä käytännössä pärjäämään haastekilpailun eri vaiheissa aina hakemuksen teosta yrityksen Dianalle pitämän pitchin valmennukseen. Ensimmäisessä infotilaisuudessa rohkaisua antaa myös suomalainen GIM Robotics -yhtiö, joka onnistui viime vuonna ja pääsi mukaan DIANA-kiihdyttämöön Tallinnaan”, Eloranta kertoo.

Hakuvaiheessa yritys voi esittää toiveen, missä Nato-maassa sijaitsevaan kiihdyttämöön se haluaa. DIANA kuitenkin päättää, mihin kiihdyttämöön valitut yritykset menevät. Seuraavat kiihdyttämöohjelmat käynnistyvät vuoden 2025 alussa. Valmennuksessa VTT tukee kaikkien kotimaisten yritysten hakuprosessia riippumatta niiden kiihdyttämötoiveesta.

VTT perustaa DIANA-yrityskiihdyttämön Espoon Otaniemeen yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kanssa. Kiihdyttämön lisäksi Suomeen perustetaan kaksi testikeskusta, joista toinen toimii pääosin VTT:n Otaniemen toimipisteessä, ja toinen Oulun yliopiston ja VTT:n yhteistyönä Oulussa.

Kiihdyttämön painopistealueina ovat tulevaisuuden kommunikaatio- ja kvanttiteknologiat, mutta yritys voi tulla kiihdyttämöön minkä tahansa muunkin teeman puitteissa. Lisäksi kiihdyttämö tarjoaa laajaa ja monipuolista koulutusta liiketoimintamahdollisuuksien kehittämisestä puolustussektorilla.

Yhdessä Business Finlandin ja useiden muiden toimijoiden kanssa VTT järjesti haastekilpailusta kiinnostuneille yrityksille suunnatun infotilaisuuden 24.5. Haastekilpailuun osallistuville yrityksille järjestetään 15.8. yrityskohtainen tukiklinikka, joissa annetaan konkreettista ohjausta ja harjoitellaan pitchaamista. Ensi vaiheesta jatkoon päässeille yrityksille järjestetään valmennustilaisuus 12.9. Yrityksiä sparraamassa ovat VTT:n lisäksi Business Finland, TesiFiBANDDE (Digital Defence Ecosystem) ja Define.

Lisätietoja infotilaisuudesta Business Finlandin verkkosivuilla

DIANA lyhyesti

  • Nato perusti DIANAn auttamaan sellaisten kaksoiskäyttöteknologioiden kehitystä, jotka vastaavat turvallisuuden ja puolustuksen haasteisiin. DIANA tukee yrityksiä, jotka työskentelevät jäsenmaiden määrittelemien avainalojen ratkaisujen parissa.
  • Vastatakseen muuttuvan maailman tarpeisiin Nato tunnistaa, kehittää ja ottaa käyttöön nousevia ja disruptiivisia kaksoiskäyttöteknologioita.
  • DIANA on Naton innovaatiokiihdyttämö, joka kokoaa jäsenvaltioiden innovaattoreita tukemaan Naton teknologista johtoasemaa, puolustamaan sen miljardia kansalaista sekä ylläpitämään rauhaa ja turvallisuutta.
  • DIANA tarjoaa yrityksille koulutuksia, rahoitusta, kaupallista neuvontaa, testausmahdollisuuksia sekä pääsyn puolustusalan asiantuntemukseen ja sijoittajiin. Ohjelmaan osallistuvat yritykset kehittävät kaksoiskäyttöteknologioita merkittäviin puolustus- ja resilienssihaasteisiin.

15.06.2024 7.00Nimitykset: Jouni Kummala palaa takaisin Vehoon - Suomen Hyötyajoneuvoliiketoiminnan johtoon
15.06.2024KATSO TÄSTÄ 14.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.06.2024KOME 40-VUOTTA VAUHDISSA MUKANA
04.06.2024VIELÄ EHTII !!!: -"Metsäalalla investoidaan - nyt kannattaa markkinoida"!
17.05.2024Koostesivu : "Terminator-tekniikkaa" 1-16.
17.06.2024 18.00Ennallistamistoimissa tärkeää yhdistää luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja metsäteollisuuden puunhankinta
17.06.2024 17.00Odotettu uutuus Hitachilta
17.06.2024 15.00Jorpe - maansiirtolavoja yli 50 vuoden kokemuksella
17.06.2024 13.00Jussi Malmi, toimialajohtaja, Wihuri Tekninen Kauppa: "Tulevaisuutta rakennetaan perheyrityksen pitkällä tähtäimellä"
17.06.2024 11.00Eroon muovista?

Siirry arkistoon »