Mallisuojissa ja mallisuojissa ratkaisevia eroja.

06.12.2023 12.00

Mallisuoja on totuttu ymmärtämään tuotteen  mallisuojan kuvan mukaiseksi suojaksi, joka asettaa vastuuseen  sen  kopioijan , valmistajan ,markkinoijan,maahantuojan, varastoijan, myyjän ja tuotetta ammatikseen käyttäjän. Näin asia onkin Suomessa ja Suomeen myönnetyn mallisuojan osalla. Suomessa myönnettyä mallisuojaa ei siis voi kiertää valmistamalla, tai valmistuttamalla tuotetta jossakin muussa maassa , eikä samalle tuotteelle haettu mallisuoja EU:ssa helpota kopioijan tilannetta, -päinvastoin.

EU mallisuojaa voidaan käyttää asiakkaitten ”sumutukseen”  tuotten markkinoinnin yhteydessä.

Suomessa myönnetty mallisuoja on Patentti-ja Rekisterihallituksen tutkima  ja se on PRH:n toimesta todettu yksilölliseksi  tuotteeksi ja siten sen kopiointi miltään osin on rangaistavaa ja korvausvastuu-ja takavarikointilain piirissä. EU mallisuojaa ei sen sijaan tutkita ennakkoon lainkaan, tutkimus tehdään vasta jonkun tahon jättämän vastaväitteen jälkeen. EU mallisuojahakemusta  on mahdollista, kylläkin hyvien tapojen ja markkinointilakien vastaisesti, käyttää markkinoinnissa  tyyliin : EU mallisuojattu”.

Hyvin yleiseksi käytännöksi on muodostumassa  EU mallisuojan käyttö markkinoinnin apuvälineenä  jopa lainvastaisesti.

EU mallisuojan käsittely Espanjassa kestää keskimäärin 1.5 vuotta. –Heinäkuussa 2013 jätetty mallisuoja-anomus ei siis ole voimassa elokuussa 2013 , vaan vasta joskus vuoden 2014 loppupuolella ja tuolloinkin täysin tutkimattomana . Mallisuoja ei olekaan monesti  mallisuoja , vaikka markkinoinnissa niin väitetään. Mallisuojahakemukselle on tuossa vaiheessa myönnetty vasta mallisuojahakemuksen käsittelynumero.

EU mallisuojan esimerkiksi puutavarapankolle saa vaikka polkupyörän kuvalla.


EU mallisuojan voi jättää kopioimalla jonkun toisen omistaman mallisuojatun tuotteen, tai ottamalla valokuva vaikkapa naapurin polkupyörästä ja liittämällä se esim. tukkipankkohakemuksen liitteeksi. Tämä on siis mahdollista ja EU mallisuoja myönnetään hakijalle sellaisenaan. Se on kaadettava vastaväitteillä ja asetettava sen mukaisen kopiotuotteen kopiointi- ja käyttäjäketju vastuuseen tuotevarkaudesta ja  luvattomasta käytöstä sekä kyseenalaisesta markkinoinnista. Vaikka EU mallisuojan haku on löysää, käsitellään mallisuojan loukkaukset ja kopioinnit vastaavasti ankarammin.

Kopiointisuoja ilman hakemustakin voimassa kolme vuotta.


Kopioinnin vastaisuus korostuu EU:ssa asettamalla tuotteelle kopiointisuoja ilman mitään hakemuksia kolmeksi vuodeksi. Tuotteen kehittäjällä on yksinoikeus keksintöönsä kolmen vuoden ajan ilman minkäänlaista suojahakemusta. Lisäksi tunnettavuusehto on muutettu siten, että tuotteen saa tuoda yleisesti esille ja hakemuksen voi jättää sisään vuoden kuluessa sen julkiseksi tulemisesta. Tällä pyritään määrätietoisesti ehkäisemään kopiointia ja asettamaan tuotevarkaat ja kopiotuotteen maahantuojat, markkinoijat ja käyttäjät edesvastuuseen laittomista toimista.


www.prh.fi

23.02.2024KATSO TÄSTÄ 23.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.02.2024LUE TÄSTÄ! Talven jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
20.02.2024=================== Evo 5 Z, Evo 7 Z ja Evo 10 Z -tarjouspaketit alkuvuodelle 2024 4+6 = 6 ja 10 pankkoisiin yhdistelmiin
28.02.2024 18.00Miksi Ruotsissa ei autojen pankkopaikkoja siirrellä
28.02.2024 17.00Junavaunupankoissa pankkojen siirtely todettiin hankalaksi, ja turhaksi.
28.02.2024 15.00Metsä Group luopuu puunhankintaliiketoiminnoistaan Virossa
28.02.2024 13.00Onko puutavarayhdistelmän pankkojen siirtely turhaa "ammattiosaamista"???
28.02.2024 11.00Huippumodernin sahalaitoksen tehokasta tukkien käsittelyä
28.02.2024 9.00"Kadonneen kuormatilan metsästys": - Yhdistelmän kuormatilaa voi kasvattaa helposti yli 15 m3:lla oikeilla varustevalinnoilla. xxl/Artikkeli 28.11 2013
28.02.2024 7.00Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan vastuullinen logistiikka takaa toimitusvarmuuden asiakkaille

Siirry arkistoon »