Teknotyö Oy :- Mitä kuumasinkitys on ???

12.05.2024 13.00

Kuumasinkitys on ympäristöystävällinen prosessi, jossa teräkset suojataan sinkillä. Ennen sinkitystä teräs puhdistetaan peittaamalla suola- tai rikkihapolla ja kastetaan juoksuteaineeseen, jonka jälkeen upotetaan sulaan noin 450°C:een sinkkiin, jossa sinkki ja teräs reagoivat keskenään.

Muodostuu pinnoite, jonka paksuus vaihtelee 60-150 mikrometriin (1µm=0,001 mm). Teräksen ja sinkin välisestä reaktiosta riippuen voi pinnoite olla kiiltävä ja hopeanhohtoinen (ohuemmat kerrokset), tummanharmaa ja matta (paksummat kerrokset).

Mihin kuumasinkitystä käytetään?

Kuumasinkitystä käytetään terästen korroosiosuojaukseen. Kuumasinkityllä pinnoitteella on hyvä kulutuskestävyys, kiinnipysyvyys, korroosiosuojaus, katodinen suojaus ja mekaaninen kestävyys. Sinkitystä käytetään rakennusteollisuudessa, puhelin- ja lennätinrakenteissa, rautatie- ja maantierakenteissa, maatalousrakenteissa, sähkölinjatarvikkeissa sekä auto-, juna-, ja laivarakenteissa. Kuumasinkityllä teräksellä on hyvä esteettinen ulkönäkö ja sitä voidaan vielä parantaa maalaamalla.

Kuumasinkitys, luotettava pinnoite

50 vuoden käytön jälkeenkin voimalinjapylväiden pinnoitepaksuudet täyttävät nykypäivän standardin paksuusvaatimukset. Sinkin hyvä korroosion kestävyys perustuu pintaan muodostuvaan suojakalvoon (karbonaattikerros). Sinkkipinnoitteen kestoikä on riippuvainen kerrospaksuudesta. Kappalekuumasinkityksessä kerrospaksuudet vaihtelevat teräksestä riippuen 60-150 µm. Suomessa suoritettujen pitkäaikaisten korroosiokokeiden mukaan sinkki syöpyy maaseutuilmastossa alle 0,5 µm/vuosi ja kaupunki-ilmastossa esim. pääkaupunkiseudulla noin 1 µm / vuosi.

Puunjalostusteollisuudessa sinkki tutkimusten mukaan kestää hyvin. Keskimääräiset syöpymät ulkona olevissa rakenteissa ovat n. 0,8-1,5 µm/vuosi. Poikkeuksena ovat rakenteet, jotka ovat alttiina voimakkaille happo- tai emäsroiskeille. Sinkkipinnoitteen tyypillisiä kestoikiä erilaisissa ympäristöolosuhteissa.

Suunnittelulla voit vaikuttaa sinkityksen hintaan ...ja laatuun

Jos rakenteet pystytään valmistamaan ja rakentamaan suorina palkkeina tai tasomaisina elementteinä, niin silloin niitä menee kerralla enemmän sinkityslaitoksen esikäsittelyliuoksiin ja sinkityspataan. Suoria palkkeja menee useita päällekkäin ja rinnakkain ja tasomaisia elementtejä useita rinnakkain. Kun läpimenoajat lyhenevät sinkityshinta on edullisempi! 

Kappalekuumasinkitysprosessi

Teräs puhdistetaan peittaamalla se laimeassa suola- tai rikkihapossa. Peittauksessa lähtevät pois ruoste ja valssihilse. Vesihuuhtelun jälkeen kappaleet upotetaan vielä juoksutekylpyyn, jossa pintaan tulee suojaava suolakerros estäen terästä hapettumasta ennen varsinaista sinkkikylpyä. Puhdistusvaiheiden jälkeen rakenne upotetaan sulaan sinkkiin. Sinkki ja teräs reagoivat keskenään muodostaen pinnoitteen. Teräksen Si-pitoisuudesta ja upotusajasta riippuen kerrospaksuudet vaihtelevat 60-150 mikrometriin.

Teknotyö Oy

25.05.2024Terminator miehet onnittelevat 70-vuotiasta: - "KULJETTAMISEN AMMATTILAISET JO KOLMANNESSA SUKUPOLVESSA"
25.05.2024KATSO TÄSTÄ 24.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset.
17.05.2024Kuumasinkittyjen pankkojen toimitusajat nopeutuvat kesäkausina.
17.05.2024Metsäalalla investoidaan - nyt kannattaa markkinoida!
17.05.2024Koostesivu : "Terminator-tekniikkaa" 1-16.
01.05.2024 0.07LUE TÄSTÄ! Järkälemäinen Kivirock lehti 1/2024 on ilmestynyt - lähes 250 sivua maarakennus, kaivos ja kuljetusalan asiaa
27.05.2024 9.00Terminator -, ja TimberMaxx pankkomallien rakenne takaa viisin- jopa kymmenkertaisen värinäkeston.
27.05.2024 7.00Ponssen tehdas korvaa nestekaasun biokaasulla
27.05.2024 3.00Arto Matinlassi MAN -kuorma-automyyjäksi
27.05.2024 0.07ACEA: Uusien autojen rekisteröinnit vahvassa kasvussa huhtikuussa EU:n alueella

Siirry arkistoon »