Valmet DNA -automaatioteknologiaa maailman suurimpaan datakeskuksen hukkalämmön talteenottoprojektiin Suomessa

09.06.2024 9.00

hukkis.jpg

Valmet toimittaa Valmet DNA -automaatioteknologiaa hankkeeseen, jossa isojen datakeskusten hukkalämpöä hyödynnetään Fortumin kaukolämpöverkossa.

(Hukkalämmön kierrätyksen periaate. Yli 75 % konesalin hukkalämmöstä voidaan ottaa talteen. Kuva: Fortum.com)

Hanke on ainutlaatuinen, sillä vastaavan mittakaavan konseptia ei ole missään muualla maailmassa. Valmet DNA ohjaa vesi-vesilämpöpumppuja, ilma-vesilämpöpumppuja ja kahta sähkökattilaa kahdella Fortum Power and Heat Oy:n lämpöpumppulaitoksella, jotka rakennetaan Espooseen ja Kirkkonummelle.

Tilaus sisältyi Valmetin vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen saatuihin tilauksiin. Tilauksen arvoa ei julkisteta. Asiakas ottaa vastaan toimituksen Kirkkonummelle syyskuussa 2025 ja toimituksen Espooseen joulukuussa 2025.

Lämpöpumppulaitokset kierrättävät päästötöntä hukkalämpöä kahdelta suunnitellulta datakeskusalueelta Fortumin kaukolämpöverkkoon. Datakeskusten hukkalämpö kattaa aikanaan 40 prosenttia lämmöntarpeesta verkon alueella. Fortum tuottaa kaukolämpöä Suomessa hiilivapaasti keväästä 2024 alkaen ja hiilineutraalisti ennen vuotta 2030.

”Hukkalämmön talteenottoprojekti tulevilta datakeskusalueilta on lippulaivahankkeemme, kun muutamme Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmöntuotannon hiilidioksidivapaaksi. Halusimme varmistaa, että automaatioteknologiakumppanimme on luotettava ja että sillä on juuri tarvitsemamme ratkaisut. Valmet on vakuuttanut toimituksillaan muille tuotantolaitoksillemme, joten valinta oli helppo”, sanoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan projektijohtaja Teemu Nieminen.

”Olemme innolla mukana muuttamassa Fortumin kaukolämpötuotantoa Suomessa hiilineutraaliksi. Lämpöpumppulaitokset ovat osa Fortumin kaukolämpöjärjestelmää. Siihen kuuluu Suomenojan voimalaitos, jota on ohjattu Valmetin automaatiolla jo vuosia. Tulevaisuudessa uusia laitoksia voidaan ohjata ja valvoa etänä Suomenojalta. Olemme aiemmin toimittaneet samanlaisia Valmet DNA -automaatiojärjestelmiä Fortumin Vermo 2- ja Mankkaan lämpöpumppulaitoksille”, sanoo myyntipäällikkö Tom Bäckman Valmetin Automaatiojärjestelmät-liiketoimintalinjalta.

Teknistä tietoa toimituksesta

Valmetin toimitus sisältää Valmet DNA -automaatiojärjestelmän ja Valmet DNA User Interface -käyttöliittymän Kolabackenin lämpölaitokselle Kirkkonummelle ja Hepokorven lämpölaitokselle Espooseen.

Tietoa asiakkaasta

Fortum on yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista, ja sen toimintaa ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Yhtiö tuottaa ja toimittaa luotettavasti puhdasta energiaa ja auttaa teollisuusasiakkaitaan vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoiminta Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille.

15.06.2024 7.00Nimitykset: Jouni Kummala palaa takaisin Vehoon - Suomen Hyötyajoneuvoliiketoiminnan johtoon
15.06.2024KATSO TÄSTÄ 14.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.06.2024KOME 40-VUOTTA VAUHDISSA MUKANA
04.06.2024VIELÄ EHTII !!!: -"Metsäalalla investoidaan - nyt kannattaa markkinoida"!
17.05.2024Koostesivu : "Terminator-tekniikkaa" 1-16.
17.06.2024 18.00Ennallistamistoimissa tärkeää yhdistää luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja metsäteollisuuden puunhankinta
17.06.2024 17.00Odotettu uutuus Hitachilta
17.06.2024 15.00Jorpe - maansiirtolavoja yli 50 vuoden kokemuksella
17.06.2024 13.00Jussi Malmi, toimialajohtaja, Wihuri Tekninen Kauppa: "Tulevaisuutta rakennetaan perheyrityksen pitkällä tähtäimellä"
17.06.2024 11.00Eroon muovista?

Siirry arkistoon »