Suomalaiset syövät lähinnä ulkomaista kalaa19.06.2010 8.00 Suomalaisen on vaikea saada käsiinsä kotimaassa pyydettyä kalaa, ellei hän pyydä sitä itse. Ulkomainen kala päätyykin suomalaisen lautaselle lähes kolme kertaa useammin kuin kotimainen. Erityisesti muista Pohjoismaista tuotu kasvatettu lohi on vuosi vuodelta suositumpaa.
Järvissä riittäisi kalaa, mutta suomalainen ei enää arvosta järvikalaa kuten ennen. Järvestä ruokalautaselle kelpaavat parhaiten suurikokoiset muikut sekä kuha ja siika. Pyytämättä jää esimerkiksi haukea, lahnaa, ahventa, kuoretta ja särkikaloja.
Norjanlohen suosio perustuu muun muassa siihen, että se sopii laiskemmillekin kokeille vähäruotoisuutensa ja pulleutensa vuoksi. Ammattikalastajien määrä on vähentynyt 30 vuodessa reippaasti, koska elinkeinon kannattavuus on huonontunut. Lisäksi he valittelevat pitkiä kuljetuksia ja vaikeuksia saada kalastuslupia. |